torstai 26. maaliskuuta 2009

HS: Kaksi vaihtoehtoista lopetusta


Helsingin Sanomat:
Kaksi vaihtoehtoista lopetusta
26.3.2009


Viime kuukausien gallupkomeetta perussuomalaiset on ison ratkaisun edessä. Puoluevaltuuston on pian päätettävä, hyväksyykö se sitoutumattoman Jussi Halla-ahon eurovaaliehdokkaakseen vai ei.

Vaikka kyse on periaatteessa vain yhdestä ehdokkaasta, päätöksellä on kauaskantoiset seuraukset. Sen myötä perussuomalaiset hyväksyy tai hylkää maahanmuuttopolitiikan räväkän kritiikin osaksi puolueen ideologista apparaattia. Samalla paalutetaan myös se, minkälaisen kuvan puolue haluaa antaa itsestään vertaisryhmilleen.

Ollako isojen lahkeita näykkivä oppositiorakki vai yhteistyökykyinen malttipuolue, joka otetaan tosissaan hallitusneuvotteluissa? Molemmissa on puolensa.

Kiistan ytimessä on puolueen ja halla-aholaisten näkemyserot painoarvostaan.

Jälkimmäisten mukaan ilman heitä perusuomalaiset kyntäisi edelleen 3–4 prosentin lukemissa. Puolueessa on laskettu toisin. Siellä arvio halla-aholaisten osuudesta kannatuksessa on yhden prosentin luokkaa.

Mitä seuraavaksi? Ohessa jännitysnäytelmän kaksi vaihtoehtoista lopetusta kommenttiraidalla.

Vaihtoehto yksi: Halla-aho valitaan ehdokkaaksi. Teräväkynäinen kuntapoliitikko saa runsaasti palstatilaa hyvässä ja pahassa. Puolue haalii kannatusta keskiluokasta, mutta menettää sitä taajamissa, joissa city-persujen painotuksia vierastetaan.

Vaihtoehto kaksi: Halla-ahoa ei valita ehdokkaaksi. Osapuolten tiet eroavat, ja eurovaalehin Halla-aho lähtee oman valitsijayhdistyksen turvin. Perussuomalaisten kannatus notkahtaa, mutta puheenjohtaja Timo Soinin ei tarvitse enää kantaa huolta kovakielisistä Halla-ahon kannattajista. Myös hallitusovi pysyy raollaan.