torstai 5. maaliskuuta 2009

YLE: Vuoden pakolaisnainen kitkee rasistiset puheet ympäristöstään


YLE Uutiset:
Vuoden pakolaisnainen kitkee rasistiset puheet ympäristöstään
5.3.2009

Uusi Suomi:
Vuoden pakolaisnainen painottaa osallistumista
5.3.2009


Helsingin Sanomat:
Vuoden pakolaisnainen toivoo ihmisten välittävän toisistaan
5.3.2009


Pakolaisavun tiedote:
Vuoden 2009 pakolaisnaiseksi valittiin Fatbardhe Hetemaj
5.3.2009


YLE Uutiset:
Aktiivisuus auttaa maahanmuuttajan kotoutumista
20.4.2009


Vuoden pakolaisnaiseksi on valittu kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hetemaj. Hetemaj on kunnostautunut erityisesti arjen rasismin kitkemisessä, palkinnon myöntänyt Suomen Pakolaisapu kiittelee.

Hän on muun muassa puuttunut ihmisten rasistisiin kommentteihin kuullessaan niitä bussissa, koulussa ja työpaikalla. Työnhaussa Hetemaj on käynyt työnantajan luona esittäytymässä ja pyytämässä syitä siihen, miksi valinta ei ole kohdistunut häneen, vaikka osaaminen olisi vastannut haettua tehtävää.

Pakolaisavun mukaan Hetemaj ei ole antanut ennakkoluulojen vaikuttaa haaveisiinsa. Hän on näyttänyt, että pakolainen voi olla koulutettu osaaja ja pyrkiä johtavaan asemaan työelämässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Hetemaj on opiskellut kauppatieteitä ja yritysjohtamista Britanniassa ja työskennellyt suuryrityksen palveluksessa.

Hetemaj pakeni 7-vuotiaana perheensä kanssa Kosovosta Suomeen vuonna 1992. Suomen jalkapallomaajoukkueissa pelaavat Perparim ja Mehmet Hetemaj ovat hänen veljiään.

Pakolaisavun kannustuspalkinnon teemana oli tänä vuonna rasismin ja muukalaispelon vastainen toiminta. Palkinnolla on tarkoitus edistää pakolaisnaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Se jaettiin nyt 12. kerran.

---------------------------------------------

YLE Keski-Suomi 20.4.2009

Kosovolaissyntyinen Fatbardhe Hejemaj kannustaa maahanmuuttajia opettelemaan suomen kielen ja tutustumaan suomalaisiin. Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Hejemaj vieraili Jyväskylässä tänään.

Minnansali täyttyi tänään useista eri maista tulleista maahanmuuttajista. Kaikki olivat tulleet kuuntelemaan, millaisia eväitä vuoden pakolaisnaiseksi valittu Kosovon albaanitaustainen Fatbardhe Hetemaj halusi jakaa muille kohtalontovereilleen.

- Paras tapa oppia Suomesta ei ole Kelan virkahuoneessa, vaan ihan kuule suomalaisten ystävien kanssa. Ja hekin oppii meistä. En kaihda eri-ikäisten ja eri taustaisten ihmisten kanssa ystävystymistä. Minusta se on se juttu tässä elämässä, Fatbardhe sanoo.

Fatbardhe on itse kovalla työllä oppinut suomen kielen täydellisesti. Hän korostaakin, että kielen oppiminen on välttämätöntä ja sen voi oppia monella tapaa.

- Satukirjat, Muumilaakso, Salatut Elämät, kaikki sarjat. Kassalla puhut ja yrität ainakin puhua kerran jotain ja jos ei ymmärretä, ei se haittaa. Virheitä saa ja pitää tehdä, sillä niistä oppii, Fatbardhe rohkaisee.

Kotouttamisohjelma yksilöllisemmäksi

Maahanmuuttajien kotouttamisohjelma Suomessa vaatisi Fatbardhen mielestä remonttia, koska monille se on liian vaikea. Hän toivookin, että jokaiselle maahanmuuttajalle saataisiin räätälöityä yksilölliset kotouttamisohjelmat.

- Me emme viime kädessä tiedä, mikä maahanmuuttajan tausta on. Siihen meidän täytyy luoda kotouttamissuunnitelma, joka sopii juuri hänelle. Siihen vaaditaan sitä dialogia, eli hän kertoo mitä haluaa ja minä kerron ja sitten siitä tehdään sopimus, vähän kuin työsopimus, Fatbardhe sanoo.

- Viime kädessä maahanmuuttajalla on pallo ja hänen pitää potkia se niille urille, että tulee maaleja ja voittoja elämän varrella.

Fatbardhe itse tuli Suomeen 7-vuotiaana vuonna 1992. Tänä vuonna hänet valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi. Valinnan tehnyt Suomen pakolaisapu perusteli valintaa muun muassa sillä, että Fatbardhe on rohkeasti ja aktiivisesti toiminut arjen rasismin torjumiseksi.