torstai 26. maaliskuuta 2009

YLE: Soini empii rasisminvastaisen julkilausuman kanssa

YLE/Svenska: Soini avvaktar med appell mot rasism 26.3.2009
Helsinki Times/James O'Connor:  Zero-tolerance line on racist demagoguery? 


Mediaseuranta: Rivit rakoilevat? 24.3.2009

Käännös:

Perussuomalaiset eivät ole vielä sitoutuneet RKP:n ajamaan rasisminvastaiseen julkilausumaan. Sitävastoin muut puolueet ovat sen tehneet ja tavoitteena on allekirjoittaa vetoomus viikon sisällä.

Puolueet sitoutuisivat nollatoleranssiin kaikkiin rasistisiin mielipiteisiin ennen eurovaaleja.

Julistus on ongelmallinen perussuomalaisille pääasiassa kiistellyn helsinkiläispoliitikko Jussi Halla-ahon vuoksi. Saattaa tulla vaikeaa nimittää hänet EU-vaaleihin, jos puolue allekirjoittaa rasisminvastaisen julistuksen.

- Perussuomalaiset eivät ole vielä hyväksyneet lopullista ehdotusta ja tietääkseni muut puolueet ovat sen tehneet, sanoo julkilausuman isä, RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin.

Soini arvostelee RKP:n menettelyä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei pidä ajatuksesta allekirjoittaa jotain RKP:n hänelle kiikuttamaa.

- Muiden puoluejohtajien olisi pitänyt tulla puhumaan kanssani. Se olisi ollut oikea menettelytapa.

RKP:n puoluesihteeri Ulla Achrénin mukaan Soini kuitenkin periaatteessa on samaa mieltä julkilausumasta.

Lauantaina Perussuomalaiset nimittävät viimeiset ehdokkaansa EU-vaaleihin yhteiseltä listalta kristillisdemokraattien kanssa ja puoluejohdolla on edessä vaikea valinta.

Halla-aho vai ei?

Annetaanko Halla-ahon taistella paikasta Europarlamentissa huolimatta hänen kirjoituksistaan, joita syyttäjä tutkii? Vai pitäisikö meidän sanoa ei ja mahdollisesti menettää paljon ääniä? Halla-ahon tukijoukot ovat jo alkaneet kerätä nimiä omaa valitsijalistaa varten.

Ehdokasnimityksiä Soini ei kommentoi ennen lauantaita.

Valtakunnansyyttäjäntoimiston odotetaan ilmoittavan perjantaina nostetaanko Jussi Halla-ahon blogitekstien perusteella syyte kiihotuksesta ihmisryhmää vastaan.

Rasisminvastainen julistus muistuttaa vastaavaa eurooppalaista vetoomusta vuodelta 1998. Uusi muistuttaa vanhaa, mutta käsittelee nimenomaan tulevia EU-vaaleja ja rasismia, eikä ihmisoikeuksia yleensä.