lauantai 28. maaliskuuta 2009

MTV3: Soini EU-ehdokkaaksi, Halla-ahoa ei huolittu


MTV3:
Soini EU-ehdokkaaksi, Halla-ahoa ei huolittu
Halla-aho: Oma suhde puolueeseen kunnossa
28.3.2009


Helsingin Sanomat:
Timo Soini ehdolle EU-vaaleihin

YLE Uutiset:
Timo Soini yllättäen ehdolle EU-vaaleihin - Halla-aho ei

Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola:
Halla-aho ei lähde EU-vaaleihin
"Painostus esti Halla-ahon ehdokkuuden"
Halla-aho tiesi odottaa hylkäystä

Timo Soini EU-vaaleihin

Uusi Suomi:
Soini mukaan EU-vaaleihin, Halla-aholle ei ehdokkuutta

Halla-aho rannalle, Soinilta jymy-yllätys!
Näin Soini perustelee yllätystään
Timo Soini: ”Vain vaimo ja Vistbacka tiesivät ehdokkuudestani”

Aamulehti:
Halla-aho ei päässyt perussuomalaisten ehdokkaaksi

Soini ehdolle EU-vaaleissa, Halla-aholle ei ehdokkuutta

Perussuomalaisten puoluehallitus on tänään kokoontunut Helsingissä ja nimennyt EU-ehdokkaaksi puolueen puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Soinin. Soini myös lupaa, että hän ottaa parlamenttipaikan vastaan, jos tulee valituksi.

Vielä tammikuussa Soini vannoi, ettei hän lähde ehdolle vaaleihin, koska ei katso EU-tason toiminnan sopivan moraalinsa ja omantuntoonsa.

- Jos tulen valituksi, otan paikan vastaan. Menen itse paikan päälle katsomaan onko EU:sta mihinkään, Soini kommentoi.

Soini aikoo myös pyrkiä jatkamaan perussuomalaisten puheenjohtajana. Paikka on katkolla tulevana keväänä.

- Pyrin lisäksi jatkokaudelle Perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävään toukokuun puoluekokouksessa. Tulen asettumaan ehdolle ja vetämään vuoden 2011 eduskuntavaalit, Soini jatkaa.

Kaikki ehdokkaat nimetty

Perussuomalaisten puoluehallitus nimesi tänään EU-ehdokkaiksi myös kaksi uutta nimeä: kajaanilaisen apulaistarkastaja Jaana Sankilammin sekä liikkeenharjoittaja Freddy Van Wonterghemin Kotkasta.

Perussuomalaiset ei sen sijaan huoli blogikirjoittelullaan runsaasti julkisuutta saanutta kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahoa ehdokkaakseen.

Perussuomalaisten kaikki ehdokkaat on nimetty. Puoleella on ehdokkaita kaikkiaan kymmenen.

----------------------------

Ilta-Sanomat:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini selitti tänään tiedotustilaisuudessa syitä päätökseen olla asettamatta kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahoa (sit) ehdoille EU-vaaleissa. Soini kertoi yllättäen asettuvansa itse EU-ehdokkaaksi.

Soinin mukaan Halla-ahon kannattajien painostus vaikutti siihen, että ääniharavaa ei valittu perussuomalaisten EU-ehdokkaaksi. Puoluehallitus päätti asiasta yksimielisesti.

Halla-ahon ehdokkuudesta on kentällä ollut ristiriitaa pidemmän aikaa. Jussi Halla-aho ei ole perussuomalaisten EU-ehdokkaana juuri tästä syystä, Soini totesi eduskunnassa.

- Taustalla oli lisäksi epäilys Halla-ahon liepeillä pyörivien henkilöiden hajotuspyrkimyksistä. Perussuomalaiset eivät missään tilanteessa hyväksy toimintaa, joka voidaan katsoa tai tulkita painostukseksi, Soini totesi.

Halla-ahon kannattajat ovat keränneet 2 000 nimen listaa valitsijayhdistykselle. Tarkoitus oli saada Halla-aho valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi siinä tapauksessa, että perussuomalaiset eivät aseta Halla-ahoa ehdolle.

- Odotimme ja oletimme, että Jussi Halla-aho olisi julkisesti ja yksiselitteisesti irtisanoutunut tällaisesta toiminnasta. Tätä hän ei tehnyt. Nimien kerääminen valitsijayhdistykselle niin sanotusti siltä varalta, ettei tule valituksi johtaa siihen, että ehdokkuus on mahdoton, Soini totesi.

- Jalkapallotermein tällaisesta politiikasta ja toiminnasta perussuomalaisten keskuudessa tulee suoraan punainen kortti. Perussuomalaisten puoluetta ei painosteta korttikampanjoilla eikä millään muullakaan.

Soini ei ollut vielä keskustellut aiheesta Jussi Halla-ahon kanssa.

- Halla-ahon liepeillä pyörii monenmoista nettikeskustelijaa ja kommentaattoria. Olen saanut melko tanakasti tuhtia palautetta, milloin minkäkinlaista. Mutta raja menee siinä, että mitään kannattajakortteja ja valitsijayhdistyksellä uhkailua emme suvaitse. Siitä tulee punainen kortti aina. Me olemme nähneet SMP:ssä mitä tapahtuu, kun yritetään uhkailla.

Soinin mukaan päätös ei johtunut siitä, että Halla-ahoa syytetään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti asiasta eilen.

- Syytteet ovat vakava asia ja puolueen kannalta kiusallisia. Halla-aho on päätynyt oikeusprosessiin, nyt käydään käräjät ja sitten katsotaan, tuleeko tuomio, Soini totesi.

Soini sanoo odottavansa runsaasti palautetta päätöksestä.

- Varmaan postia tulee, on tullut ennenkin. Mutta mies kestää. Minulla on kova kannatus ja vankka kokemus. Eiköhän tästä selvitä.

Soini ei lähde spekuloimaan sillä, miten perussuomalaisten suosioon vaikuttaa, jos Halla-aho jättää puolueen.

- Katsotaan ensin tämä vaalitulos. Luulen, että luvassa on suuri voitto, Soini toteaa.