keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Karjalainen: Turvapaikanhakijalle valehtelusta sakot Joensuussa


Karjalainen:
Turvapaikanhakijalle valehtelusta sakot Joensuussa
4.3.2009


Turvapaikanhakua koskeneessa poliisikuulustelussa vääriä tietoja antanut 22-vuotias afrikkalaismies tuomittiin Joensuun käräjäoikeudessa perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä sakkoihin.

Oikeus antoi Kontiolahden vastaanottokeskuksessa turvapaikkaa odottelevalle miehelle 50 päiväsakkoa, rahassa 300 euroa.


Mies kertoi marraskuussa Joensuussa henkilöllisyyden, matkareitin ja maahantulon selvittämiseksi suoritetussa kuulustelussa osin vääriksi osoittautuneita tietoja.

Mies kertoi, ettei hän ole oleskellut aiemmin kotimaansa Kongon demokraattisen tasavallan ulkopuolella eikä hakenut EU:n jäsenvaltioista turvapaikkaa.

Keskusrikospoliisin suorittamien tarkistusten jälkeen ja todisteeksi hankitun kirjallisen lausunnon mukaan mies on kuitenkin rekisteröity jo elokuussa 2006 Brysselissä sormenjäljen perusteella turvapaikanhakijana Eurocad-tiedostoon.

Mies kertoi vielä käräjilläkin, että hän lähti kotimaastaan pakoon poliittista ja uskonnollista vainoa vasta viime kesäkuussa ja että kyseessä oli ensimmäinen poistuminen Kongosta.

Vastaaja kertoi tulleensa Angolan kautta Venäjälle ja sieltä rekkaan piiloutuneena salamatkustajana Suomeen marraskuun alussa.

Kirjalliset todisteet osoittivat kuitenkin kiistatta miehen syylliseksi valehteluun viranomaismenettelyssä.