perjantai 20. maaliskuuta 2009

MTV3: Suomeen tarvitaan kymmeniä uusia vastaanottokeskuksiaMTV3:n kymmenen uutiset 19.3.2009

Studiotoimittaja:

Suomeen pitää perustaa tänä vuonna jopa kymmeniä uusia vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoille arvioi sisäministeriö. Tänne arvioidaan tulevan loppuvuonna lähes tuhat turvapaikanhakijaa kuukaudessa. Vapaita tiloja löytyy, mutta asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat kiristyneet. Illan suussa asiaa puitiin Kontiolahdella.

---------

Toimittaja Keimo Lehtiniemi:
Kontiolahden vanha keuhkotautiparantola saa uusia asukkaita jo huomenna. Massiivisen rakennuksen kaksi ylintä kerrosta täyttyy lähipäivinä turvapaikanhakijoista. Puitteet ovat maisemaa myöten kunnossa, mutta kyläläiset ovat äkäisiä.

Paikallinen asukas Eero Ruohomäki:
Se meni vikaan, että tänä päivänä on tiedotustilaisuus, huomenna tulee pakolaiset ja kyläläisille ilmoitettiin vasta muutama päivä sitten, että tehdään tänne sairaalaan pakolaiskeskus.

Toimittaja:
Viranomaiset ovat kädet täynnä töitä turvapaikanhakijoiden määrän noustessa tänä vuonna vähintään kuuteen, jopa kymmeneen tuhanteen. Tilanne on räjähtämässä käsiin.

Uskallatteko arvioida kuinka monta vastaanottokeskusta tarvitaan tänä vuonna?

Sisäasiainministeriön ylitarkastaja Veikko Pyykkönen:
No kymmeniä. Sanotaan näin. Tilaa kyllä löytyy, mutta ennen kuin tilat saadaan käyttöön, niin se edellyttää paljon taustatyötä ja neuvottelua ja suunnittelua.

Toimittaja:
Kontioniemeläiset tulivat suurella joukolla tenttaamaan viranomaisia pakolaispolitiikasta. Sairaalarakennuksessa toimii ennestään hoitokoti ja onpa siellä koulukin evakossa. Hekin saavat nyt yllättäen ja pyytämättä uusia naapureita.

Ketä te tästä moititte, kuntaa, SPR:ä vai ministeriötä?

Kontioniemen kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Antero Takala:
Me moitimme, ensin me moitimme sisäasiainministeriötä.

Toimittaja:
Sisäministeriö vakuutti asukkaille, että valmistelua ei tehdä salassa, mutta nyt on vain turkasen kova kiire löytää tiloja. Suora toiminta lisää maahanmuuttajavastaisuutta, mutta se riski joudutaan nyt ottamaan.

Jos näistä päätettäisiin torikokouksissa, niin löytyisikö näitä paikkoja?

Ylitarkastaja Pyykkönen:
No, joissakin paikoissa löytyisi ja joissakin ei.

Toimittaja:
Uusien tilojen tarvetta lisää turvapaikanhakijoiden juuttuminen vastaanottokeskuksiin. Ainakin 250 oleskeluluvan saanutta odottaa sijoittumista johonkin kuntaan.

-------------------

Studiotoimittaja:
Vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä 13 ja lisää siis tarvitaan kipeästi. Aaro, missä näitä keskuksia on nyt ja mikä niiden tehtävä on?

Toimittaja Aaro Kajaste:
No turvapaikanhakijat odottavat näissä keskuksissa päätöstä turvapaikkahakemuksiinsa ja tässä käsittelyssä voi kestää jopa kuukausia.

[Toimittaja siirtyy taustanäytön ääreen. Kartalle merkitty Suomen vastaanottokeskuskuntia.]

Tällä hetkellä Suomessa on 13 siis turvapaikan... korjaan vastaanottokeskusta. Näiden lisäksi on olemassa myös pienempiä yksiköitä, joihin sijoitetaan lähinnä alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Suurin keskus on Joutsenossa. Siellä on tilaa yli 400:lle turvapaikanhakijalle. Keskimäärin näissä keskuksissa on 100-200 paikkaa.

[Taustanäytölle tekstit: Keskus tuo työpaikkoja => Kunta saa verotuloja, elinkeinoelämä vilkastuu sekä Suuret kaupungit houkuttelevat oleskeluluvan saaneita]

Moni kunta ottaisi mielellään tällaisen keskuksen kulmilleen. Suurimmat keskukset työllistävät jopa kymmeniä ihmisiä ja pienelle paikkakunnalle tällaisellakin on merkitystä. Näille pikkupaikkakunnille on kuitenkin haaste saada oleskeluluvan saaneet pysymään kunnassa. Oleskeluluvan saanut saa liikkua vapaasti Suomessa ja asettua mihin tahansa haluaakin.

Turvapaikan hakijoiden määrä on siis voimakkaassa kasvussa. Tällä hetkellä uusia vastaanottokeskuksia on tulossa tuonne Kontiolahdelle, jossa on siis jo toinen keskus tulossa ja sitten Hämeenlinnaan Lammille. Ja monissa kunnissa neuvottelut ovat vielä kesken.