maanantai 23. maaliskuuta 2009

MTV3: Thors: Turvapaikanhakijoiden kuntapaikat kiven alla


MTV3:
Thors: Turvapaikanhakijoiden kuntapaikat kiven alla
23.3.2009


Kuntien syvenevä talousahdinko ja synkentyvät talousluvut vaikeuttavat muun muassa turvapaikanhakijoiden kotouttamista. Monet kunnat eivät halua ottaa oleskeluluvan saaneita kontolleen muutenkin hankalassa taloustilanteessa.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan jo nyt vastaanottokeskuksissa on liikaa kuntapaikkoja odottavia ihmisiä.

- Kuntia täytyy houkutella pitämään sopimuksistaan kiinni niiden henkilöiden osalta, jotka ovat jo saaneet oleskeluluvan Suomessa. Tällä hetkellä heidän on vaikeaa saada kuntapaikkoja. Se on myöskin kotouttamisen kipupiste ja pullonkaula. Tällaisia vastaanottokeskuksissa odottavia henkilöitä on melkein 500, Huomenta Suomessa vieraillut Thors sanoo.

Kuntapaikan saaneet turvapaikanhakijat tarvitsevat monenlaista apua muun muassa asumiseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa.

Maahanmuuttoministeri Thors sanoo, että tärkeintä olisi tukea opetusta, koska se on hyvän kotouttamisen perusta.

- Ensi lukuvuoden alusta valmentava opetus lapsille on vuoden pituinen, tähän saakka se on ollut käytännössä lyhyempi. Seuraavan sukupolven on tärkeää saada hyvä ote Suomesta.

"Tavoite ei ole perustaa valtavasti uusia keskuksia"

Thors toivoo, että tämänviikkoisessa kehysriihessä puututaan myös turvapaikanhakijoiden tilanteeseen.

- Tämä voisi olla osa sitä pakettia, jolla me yritämme auttaa kuntia niiden ahdingossa. Tällä hetkellä myös kunnissa tutkitaan hyvin tarkkaan, mitä ovat turvapaikanhakijoiden todelliset kustannukset.

Uusien vastaanottokeskusten tarpeesta on esitetty erilaisia mielipiteitä. Thorsin mukaan avainkysymys on se, miten nykyisiä keskuksia pystytään laajentamaan.

- Myös se vaikuttaa, miten pystymme torjumaan turhaa tulemista, jota on jonkin verran. Puhutaan kuitenkin mielestäni kymmenistä uusista keskuksista, eikä tavoite ole perustaa valtavaa määrää vastaanottokeskuksia. Maahanmuuttajia ei myöskään niputtaa yhteen ryhmään. Osa tulee Suomeen työn, osa rakkaudenkin perässä.