maanantai 23. maaliskuuta 2009

HS: Romanivastainen suomalaisryhmä kieltää hevosten omistamisen ja Tangomarkkinat


Helsingin Sanomat:
Romanivastainen suomalaisryhmä kieltää hevosten omistamisen ja Tangomarkkinat
Verkossa ääriryhmiä on vaikea hillitä
23.3.3009


Verkkoyhteisöissä toimii myös suomalaisia ryhmiä, jotka voidaan luokitella viharyhmiksi. Hiljattain paljon julkisuutta sai Facebookin somalivastainen ryhmä, joka käytti luvatta Fazerin lakupekkakuvaa.

Tällä hetkellä Facebookissa toimii esimerkiksi ryhmä Suomi-Romania antiystävyysseura. Nimestään huolimatta ryhmä on romanivastainen, ei Romania-vastainen.

Ryhmän jäseniltä kielletään muun muassa suorien housujen ja suurten hameiden käyttö, hevosten omistaminen, raveissa käynti ja oleskelu Seinäjoella Tangomarkkinoiden aikaan.

Poliisi ilmoitti helmikuun lopussa, että se saa lisää virkoja tietoverkkojen valvomiseen Suomessa. Yksi viroista on suunnattu netin keskusteluyhteisöjen valvomiseen.

Usein poliisi saa tiedon rasistisista ja loukkaavista nettikirjoituksista vähemmistövaltuutetulta, joka on saanut vinkin netin käyttäjiltä.

Vähemmistövaltuutetun toimisto ei kuitenkaan enää tee viranomaisille tutkintapyyntöjä saamistaan vihjeistä, vaan ainoastaan välittää saamansa ilmoitukset poliisille.

Vähemmistövaltuutettu on vaatinut sisäministeriölle osoitetussa aloitteessa, että netin palveluiden valvontavastuuta on selkeytettävä.

"Valvontavastuu ylipäätään on epäselvä", sanoo ylitarkastaja Yrsa Nyman.

Poliisilla on myös ollut vaikeuksia saada rasistisia kommentteja levittäneiden henkilötietoja palveluntarjoajilta, koska velvollisuus tietojen luovuttamiseen päättyy kolmen kuukauden päästä kirjoituksen tai muun materiaalin julkaisemisesta.

"Tämä on osoittautunut liian lyhyeksi ajaksi", Nyman toteaa.