tiistai 3. maaliskuuta 2009

YLE: Kansanedustajaehdokas Mäenpäälle rasismirikossyyte

Turkulaiselle kunnallispoliitikolle Olavi Mäenpäälle on luettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Helsingin käräjäoikeudessa.

YLE Uutiset:
Kansanedustajaehdokas Mäenpäälle rasismirikossyyte
3.3.2009


Ilta-Sanomat:
Turkulaispoliitikko oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

3.3.2009


MTV3:
Poliitikko kiihotussyytteistä: Normaalia kieltä
3.3.2009


Turun Sanomat:
Mäenpäälle syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
28.2.2009


YLE TV1 Uutiset:

Kansanedustaja-ehdokkaana olleelle turkulaiselle Olavi Mäenpäälle on luettu syyte rasismirikoksesta
(video)
3.3.2009 20:30

Syyttäjän mukaan Mäenpää esitti Yleisradion eduskuntavaalitentissä kaksi vuotta sitten lausuntoja, joissa panetellaan ja solvataan Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneita pakolaisia ja maahanmuuttajia sekä romaneja.

Syytteessä todetaan, että Mäenpää on kansanedustajaehdokkaan ominaisuudessa voimakkaasti yleistäen kuvannut kokonaisiin etnisiin kansanryhmiin kuuluvia ihmisiä rikollisina, sosiaaliturvan väärinkäyttäjinä ja vähempiarvoisina.

Mäenpää on syyttäjän mielestä pitänyt myös hyväksyttävänä, että rikokseen syyllistyneeseen pakolaiseen tai maahanmuuttajaan voidaan kohdistaa rangaistustoimia oman käden oikeutta.

Mäenpää: Kyse normaalista vaalidebatista

Olavi Mäenpää kiistää syytteen ja sanoo puheenvuorojensa olleen vain osa normaalia poliittista ja värikästä vaalikeskustelua.

- Tämä on täysin absurdi, mieletön oikeudenkäynti. Kyse on vaalikeskustelussa esitetyistä omista mielipiteistäni, ei kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mielipiteistä ei voi tuomita, Mäenpää totesi YLE Uutisille ennen käräjäoikeuden istunnon alkamista.

Samasta asiasta syyte toista kertaa

Mäenpää edusti eduskuntavaaleissa Suomen kansan sinivalkoiset -nimistä puoluetta. Mäenpää on kerran aieminkin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kahdeksan vuotta sitten Turun käräjäoikeus tuomitsi miehen nettikolumnista 80 päiväsakkoon.

- Sakko muunnettiin vankeudeksi, ja istuin teostani 41 päivää Lounais-Suomen lääninvankilassa, Mäenpää kertoi.

-------------

Turun Sanomat:

Kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää (sks) saa syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjänviraston nostaman syytteen taustalla on kaksi vuotta sitten Yleisradiossa lähetetty pienpuolueiden eduskuntavaalitentti.

Mäenpään epäillään syyllistyneen rikokseen solvaamalla ja panettelemalla lähetyksessä Afrikasta ja Lähi-idästä tulleita pakolaisia sekä romaneja. Jutussa on tiettävästi kyse siitä, että Mäenpää on syytteen mukaan kuvannut em. kansanryhmiä rikollisina ja sosiaaliturvan väärinkäyttäjinä.

Oikeudessa juttua ajaa Helsingin syyttäjänviraston syyttäjä, mutta syyteharkinnan on tehnyt Valtakunnansyyttäjänvirasto.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan syyteharkinnassa pohdittiin myös tentin lähettäneen Ylen vastuuta. Vaalitentti lähetettiin suorana lähetyksenä, jolloin Ylellä ei ollut mahdollisuutta puuttua sen sisältöön. Ohjelma kuitenkin uusittiin myöhemmin ja se oli nähtävissä myös Ylen nettisivuilla.

- Median moitittavuus oli pieni, koska kyse oli vaalidebatista, jolla oli yhteiskunnallista merkitystä, Kalske perustelee.

Mäenpää kertoo aikovansa kiistää syyllisyytensä. Rikosilmoituksen asiasta teki vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen.

Helsingin käräjäoikeudessa ensi tiistaina käsiteltävässä jutussa ei ole yksittäisiä asianomistajia. Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

-------

YLE TV1 Uutiset:

Toimittaja Ari Mölsä:
Oikeuslaitos on nyt uuden ongelman edessä. Tähän saakka tuomiolla on ollut vain yksittäisiä nörttejä, mutta nyt esitutkinnassa ja syytteessä on jo maakuntatason poliitikkoja. Seuraava poliitikko on jo jonossa. Poliisi ja syyttäjä selvittelevät parasta aikaa Helsingin kunnallisvaalien ääniharavan Jussi Halla-ahon verkkokirjoituksia.