tiistai 17. maaliskuuta 2009

HS: Sosiaaliviraston työpäällikköä uhkaa potkut rasismiepäilyn takia


Helsingin Sanomat:
Sosiaaliviraston työpäällikköä uhkaa potkut rasismiepäilyn takia
17.3.2009


Helsingin sosiaaliviraston työpäällikkö uhkaa menettää työnsä rasistiseksi väitetyn sähköpostin takia. Sosiaalivirasto on aloittanut työntekijää vastaan varoitusmenettelyn.

Sosiaaliviraston työpäällikkö Harri Eerikäinen julkaisi sunnuntaina Hommaforum-keskustelupalstalla esimiehensä Leila Palviaisen ilmoituksen varoitusmenettelyn aloittamisesta.

Ilmoituksessa Palviainen pyytää Eerikäiseltä vastinetta väitteeseen, jonka mukaan tämä olisi jakanut työkoneeltaan rasistista viestiä. Viestissä siteerataan myös työsopimuslakia. Sen mukaan työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten heikkeneminen on irtisanomisperuste.

Viestin mukaan tieto tapauksesta on tullut sosiaalivirastoon vähemmistövaltuutetun kautta.

Palviainen toteaa Helsingin Sanomille, ettei hän voi kommentoida Eerikäisen tapausta. "Yleisellä tasolla olemme kuitenkin erittäin herkkiä puuttumaan tapauksiin, jotka viittaavat syrjintään", hän sanoo.

Tapauksen selvittely on kesken. Varoitusmenettely on melko raskas ja vakava puuttuminen työntekijän toimintaan.

Seuraus voi olla varoitus tai äärimmillään irtisanominen.

Eerikäinen itse kiistää sekä lähettämänsä viestin rasistisuuden että sen jakamisen työkoneelta.

Hän kertoo lähettäneensä viestin entiselle alaiselleen omasta kotisähköpostiosoitteestaan.

Viestin sisältö on vuonna 2007 kiertänyt blogiteksti Ohjeita Suomeen muuttaville.

"Voi siinä nähdä, että siinä on somalivitsiä, vaikkei siinä käytetä sanaa 'somali'", Eerikäinen myöntää. "Se ei tee siitä kuitenkaan rasistista."

Hän vertaa lähettämäänsä viestiä ruotsalais-, norjalais- ja lappalaisvitseihin. "Onko joku ryhmä erityisasemassa niin, että heistä ei saa vitsailla?"

Keskustelupalstalla julkaisemassaan vastineessa Eerikäinen katsoo, että varoitusmenettelyn käynnistämisen taustalla on, että hän on toiminut julkisesti Jussi Halla-ahon taustaryhmässä, osallistunut maahanmuuttokriittiseen nettikeskusteluun nimellään ja on sekä perussuomalaisten että Suomen Sisun jäsen.