torstai 19. marraskuuta 2009

Aamulehti: Maahanmuuttajilla joukkotappelu Lammin vastaanottokeskuksessa - veitsi mukana

Aamulehti: Maahanmuuttajilla joukkotappelu Lammin vastaanottokeskuksessa - veitsi mukana 19.11.2009

Taustaa:
Vastaanottokeskusinfo: Hämeenlinna
Kumppani-lehti: Lammin vastaanottokeskuksen johtajan haastattelu 7.10.2009

Lammin vastaanottokeskuksessa puhkesi eilen illalla kello 19.30 aikaan joukkotappelu.

Kanta-Hämeen poliisin mukaan tapahtumat saivat alkunsa somalinuorukaisen ja irakilaisen välisestä nahistelusta.

Sen jälkeen isompi joukko otti yhteen vastaanottokeskuksen tiloissa. Välien selvittelyssä käytettiin aseena myös veistä.

Poliisi otti kiinni paikalta yhteensä viisi henkilöä, joista kolme oli saanut sairaalahoitoa vaativia vammoja. Kenenkään vammat eivät olleet hengenvaarallisia.

Myöhemmin otettiin kiinni vielä kaksi henkilöä, jotka olivat menossa saamiensa vammojen vuoksi Kanta-Hämeen keskussairaalan hoitoon.

Kiinniotettuna on neljä Irakin ja neljä Somalian kansalaista. Suurin osa on 16-18-vuotiaita.

Myös vastaanottokeskuksen omaisuutta rikottiin tai rikkoontui tappelun yhteydessä.

Poliisi tutkii levottomuuksia useina tavallisina ja törkeinä pahoinpitelyinä sekä vahingontekoina.

Vastaanottokeskus perustettiin Lammille viime vuonna. Sen käytössä on entisen Ronnin keskuslaitoksen tiloja sekä erillisiä asuntoja Lammin keskustassa.

Poliisi on joutunut aiemminkin selvittelemään Lammilla asukkaitten keskinäisiä rähinöitä. Kitkaa on ollut myös paikallisen väestön kanssa.
_______________________________________

Poliisitiedote:

Lammin vastaanottokeskuksessa tapahtui eilen illalla kello 19.30 välisenä usean henkilön välinen tappelu. Tapahtumat olivat saaneet alkunsa somalinuorukaisen ja ja irakilaisen välisestä nahistelusta.

Tapahtuman jälkeen useat somalian ja irakin kansalaiset ottivat yhteen vastaanottokeskuksen tiloissa, tässä yhteydessä käytettiin tekovälineenä myös veistä. Poliisi otti kiinni paikalta yhteensä viisi henkilöä, joista kolme oli saanut sairaalahoitoa vaativia vammoja, kenenkään vammat eivät olleet hengenvaarallisia. Vastaanottokeskuksen omaisuutta rikottiin tai rikkoontui samassa yhteydessä.

Myöhemmin otettiin kiinni kaksi henkilöä lisää, jotka olivat menossa saamiensa vammojen vuoksi Kanta-Hämeen keskussairaalan hoitoon, heidän vammansa eivät ole vakavia.

************************************

Lammin vastaanottokeskuksessa tapahtui 19.11.2009 klo 1.30 mahdollisesti aiempiin tapahtumiin liittyvä pahoinpitely, jossa nuorehkon somalimiehen epäillään lyöneen maanmiestään tämän nukkuessa, tämän jälkeen henkilö oli käynyt käyttäytynyt aggressiivisesti vastaanottokeskuksen valvojaa kohtaan ja mm. kuristanut häntä. Poliisi otti pahoinpitelijän otettiin kiinni. Kumpikaan asianomistaja ei saanut vakavia vammoja.

Kanta-Hämeen poliisi jatkaa tänään esitutkintaa, tutkinnassa on useita pahoinpitelyjä, kolme törkeää pahoinpitelyä sekä yksi vahingonteko. Poliisilla on kiinniotettuina neljä irakin kansalaista ja neljä somalian kansalaista, suurin osa henkilöistä on iältään 16- 18- vuotiaita.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran 20.11.2009 klo 10.00.

______________________________________________

Iltalehti: Kolme sairaalahoitoon vastaanottokeskuksen joukkotappelusta

Väkivalta sai jatkoa aamuyöllä, kun aggressiivisesti käyttäytynyt nuorehko maahanmuuttajamies kuristi valvojaa.

Lammin vastaanottokeskuksessa syntyi keskiviikkona puoli kahdeksan aikaan illalla tappelu, jonka seurauksena poliisi on ottanut kiinni yhteensä kahdeksan henkilöä. Heistä suurin osa on iältään 16-18-vuotiaita.

Maahanmuuttajien yhteenotto sai alkunsa somalinuorukaisen ja irakilaisen nahistelusta. Poliisin mukaan välienselvittelyssä käytettiin myös veistä. Kolme henkilöä toimitettiin sairaalahoitoon, mutta kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Poliisi otti tapahtumapaikalta kiinni ensin viisi henkilöä. Myöhemmin poliisi otti talteen vielä kaksi henkilöä lisää, jotka olivat matkalla sairaalaan hoidattamaan lievempiä tappelussa saamiaan vammoja.

Myöhemmin yöllä väkivalta sai jatkoa, kun nuori somalimies löi maanmiestään tämän nukkuessa. Tämän jälkeen hän kävi vastaanottokeskuksen valvojan kimppuun ja kuristi tätä. Poliisi otti kiinni pahoinpitelijän. Kumpikaan asianomaisista ei saanut vakavia vammoja.

Yhteenotossa tuhoutui myös vastaanottokeskuksen omaisuutta.

Poliisi jatkaa torstaina tapauksen esitutkintaa. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran perjantaina.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Nuoret tappelivat Lammin vastaanottokeskuksessa

Nuoret asukkaat tappelivat keskenään Lammin vastaanottokeskuksessa keskiviikkoiltana niin, että viisi ihmistä hakeutui sairaalaan hoitamaan vammojaan. Sen jatkoksi yksi nuorukainen käyttäytyi yöllä väkivaltaisesta maanmiestään sekä valvojaa kohtaan.

Kanta-Hämeen poliisi tiedotti torstaina, että sillä on kiinniotettuna neljä Irakin ja neljä Somalian kansalaista. Suurin osa on 16–18-vuotiaita.

Keskiviikkoillan joukkotappelu alkoi yhden somalinuorukaisen ja irakilaisten nahistelusta. Väkivaltainen riehunta jatkui isommalla joukolla, ja tässä yhteydessä käytettiin myös veistä.

Kenenkään vammat eivät ole vaarallisia.

Poliisi tutkii levottomuuksia useina tavallisina ja törkeinä pahoinpitelyinä sekä vahingontekoina.

Vastaanottokeskus perustettiin Lammille viime keväänä. Sen käytössä on entisen Ronnin keskuslaitoksen tiloja sekä erillisiä asuntoja Lammin keskustassa.

Poliisi on joutunut aiemminkin selvittelemään Lammilla asukkaitten keskinäisiä rähinöitä. Kitkaa on ollut myös paikallisen väestön kanssa.

Kahakointi vastaanottokeskuksissa on aina vakava asia, mutta Lammin tapaus kuulostaa toistaiseksi pahimmalta, toteaa ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

"Maamme yli 20 vastaanottokeskuksessa vietetään pääsääntöisesti ihan normaalia elämää. Asukkaat yrittävät selvitä arkipäivästään odotellessaan vastausta turvapaikkahakemukseensa."

Pyykkösen mukaan nuorten käyttäytymistä saattaa osaltaan selittää turhautuminen välitilaan. Turvapaikkapäätöksen odottelu kestää keskimäärin liki kahdeksan kuukautta. Epätietoisuus venyy kymmeneen kuukauteen, jos hakija saa kielteisen ratkaisun ja valittaa.

Pyykkösen mukaan on maahanmuuttoviraston asia pohtia, vaikuttaako rikostutkinta ja mahdollinen syyte turvapaikkaratkaisuun.

Vastaanottokeskuksissa alaikäisiä yritetään kasvattaa ottamaan vastuu omista teoistaan. Heidän yksiköissään on keskimääräistä enemmän henkilökuntaa.

Yhteistoiminta on ylitarkastajan mukaan avain kärhämien ratkaisuun, käydäänpä rettelöitä keskenään tai kantaväestön kanssa.

Vastaanottokeskuksissa on kaikkiaan miltei 5 000 paikkaa ja ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä lapsia noin 670.