keskiviikko 18. marraskuuta 2009

HS: Suomalainen on karkotettu ensimmäistä kertaa terroriepäilyjen takia

Helsingin Sanomat: Suomalainen on karkotettu ensimmäistä kertaa terroriepäilyjen takia 18.11.2009

Suomen kansalainen on karkotettu ensimmäistä kertaa takaisin Suomeen terroriepäilyjen vuoksi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Ruotsi karkotti Suomen kansalaisuuden saaneen muslimimiehen viime vuonna, kun tämä oli Ruotsissa tapaamassa tytärtään. Hänelle langetettiin myös pysyvä maahantulokielto Ruotsiin.

Ruotsin turvallisuuspoliisin (Säpo) lausunnon mukaan mies kuuluu Ruotsissa toimivaan, radikaaliin islamistiryhmään. Säpo epäilee miestä ryhmän johtohahmoksi.

Ruotsin laki mahdollistaa karkotuksen myös pelkkien terrorismiepäilyjen takia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Säpolla ei ollut tarpeeksi todisteita, että miestä vastaan olisi voitu nostaa rikossyytteitä. Karkotukseen oli kuitenkin tarpeeksi painavat epäilyt.

Pohjois-Afrikasta syntyisin oleva karkotettu kertoo Helsingin Sanomille, että hänellä ei ole mitään yhteyksiä terrorismiin.

Mies valitti karkotuspäätöksestä ja valituskierros kesti yli viisi kuukautta. Hän oli koko tuon ajan vangittuna Ruotsissa.

Mies kertoo, että hänelle ei annettu Ruotsissa todellista mahdollisuutta puolustautua Säpon syytöksiä vastaan.

"Jos kerran olen syyllistynyt Säpon väittämiin asioihin ja olen terroristijärjestön johtaja, nostakaa minua vastaan syytteet ja laittakaa vankilaan", mies sanoo.

Suomen suojelupoliisi (Supo) sai tietoja tapauksesta hyvissä ajoin.

"Tämä on Ruotsissa tapahtunut hallinnollinen päätös, ja he ovat toimineet omien lakiensa mukaan. Kun kyseessä on Suomen kansalainen, hän saa asua Suomessa. Kyseinen henkilö ei ole Suomessa ollut tässä asiassa rikosprosessiin kohteena", Supon terrorismin torjunnan yksikön päällikkö Lasse Anttila kertoo.

Anttila sanoo, että Supo on tiedottanut niitä tahoja, joiden on ollut syytä asiasta Suomessa tietää. Supo on myös ryhtynyt karkotuksen takia tarvittaviin toimenpiteisiin. Itse toimenpiteistä hän on vaitonainen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksi toimenpide on kirjattu vajaa kuukausi sen jälkeen, kun mies oli otettu kiinni Ruotsissa.

Helsingin poliisi alkoi tuolloin epäillä miestä petoksesta. Helsingin poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys ylittyi Supon ilmoituksen perusteella.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että miehen epäiltiin asuneen Ruotsissa, vaikka hän oli samaan aikaan nostanut tukia Kelalta.

Helsingin poliisi takavarikoi tutkinnan yhteydessä miehen tietokoneen.

Petosepäily kuitenkin kuivui kasaan, kun poliisi ei löytänyt mitään todisteita siitä, että mies olisi asunut tai oleskellut pitkäaikaisesti Ruotsissa.

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen viime maaliskuussa.

Supo ei halua kommentoida, kävikö myös se petostutkinnan yhteydessä miehen tietokoneen tiedot läpi.

Sisäministeriön laintulkinnan mukaan Helsingin poliisi olisi saanut antaa Supolle tietoja lähes vapaasti miehestä ja hänen tiedostoistaan.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan sisäministeriön poliisiosasto kuitenkin tutkii Supon toimet, jotka liittyvät sen yhteistyöhön Helsingin poliisin kanssa.