torstai 19. marraskuuta 2009

HS: Kymmenet ihmiset pitävät Suomesta yhteyttä terroristeihin

Helsingin Sanomat: Kymmenet ihmiset pitävät Suomesta yhteyttä terroristeihin 19.11.2009

Suojelupoliisin (Supo) mukaan Suomessa oleskelee, tai on oleskellut, useita kymmeniä ihmisiä, joilla on, tai on ollut, yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Supon terrorismin torjunnan yksikön päällikön Lasse Anttilan mukaan osa kytköksistä voi olla normaalia yhteydenpitoa sukulaisiin. Joukossa on kuitenkin myös ihmisiä, joiden tiedetään esimerkiksi kannattavan jotakin väkivaltaista radikaalia aatetta.

Muutamat yksittäiset ihmiset ovat olleet Supon mukaan halukkaita lähtemään Suomesta aseellisiin taisteluihin kriisialueille.

Anttilan mukaan ei olisi yllätys, jos taisteluihin tai terroristien koulutusleireille olisi myös osallistuttu.

"Muiden maiden kokemukset huomioiden meidän pitää olla tässä asiassa realisteja", Anttila sanoo.

Suomesta on Supon mukaan pidetty yhteyksiä hyvin erilaisiin järjestöihin.

"Mukana on sekä ääri-islamistisia että separatistisia [itsenäisyyttä vaativia] järjestöjä. Hyvin samoista järjestöistä puhutaan kuin muissakin pohjoismaissa", Anttila sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa viranomaiset ovat kertoneet seuraavansa maan rajojen sisällä muun muassa al-Qaidaa ja Al-Shabaabia.

Suomeen kohdistuva terrorismin uhka on Anttilan mukaan tällä haavaa vähäinen. Supo ei ole toistaiseksi havainnut asioita, jotka olisivat johtaneet terrorismirikoksia koskevan esitutkinnan aloittamiseen Suomessa.

Supon mukaan Suomesta ei ole myöskään karkotettu ihmisiä terrorismiepäilyjen takia.

_______________________________________________________

Sisäministeriö tarkistaa Supon toimet

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan sisäministeriön poliisiosasto tarkastaa suojelupoliisin (Supo) toimet Ruotsista Suomeen karkotetun miehen tapauksessa. Tarkastus tehdään joulukuussa normaalin tarkastuskäynnin yhteydessä.

"Esiin ei ole tullut seikkoja, että suojelupoliisi olisi menetellyt virheellisesti. Mutta nyt kun tällainen asia tuli esille, niin tarkastuksen yhteydessä katsotaan myös tämä juttu läpi", Paatero kertoo.

Selvitettäväksi tulee muun muassa se mahdollisuus, että Supo on tehnyt rikosilmoituksen heppoisin perustein petoksesta, jotta saisi tiedustelutietoa mahdollisista terroristisista hankkeista tai niiden valmistelusta.

Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies päättävät mahdollisista omista toimistaan ministeriön selvityksen jälkeen.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Ruotsi karkotti Suomen kansalaisuuden saaneen miehen terroriepäilyjen takia.

Ennen karkotusta Supo teki miehestä rikosilmoituksen Helsingin poliisille. Miestä ei Suomessa epäiltykään terrorismista, vaan törkeästä petoksesta.