torstai 26. marraskuuta 2009

HS: Tšetšeenijutun epäilty järjesti ihmisiä Suomeen tutkinnan aikana

Helsingin Sanomat/STT: Tšetšeenijutun epäilty järjesti ihmisiä Suomeen tutkinnan aikana 26.11.2009

Suomenlahden merivartiosto on saanut päätökseen esitutkinnan, joka käsittelee viime keväänä ja kesänä Suomeen tulleiden tšetšeenien maahantuloa. Merivartiosto epäilee, että 17 tšetšeenitaustaista Venäjän kansalaista on järjestetty maahan laittomasti.

Helsinkiläinen yrittäjä ja ihmisoikeusaktivisti Mikael Storsjö on julkisuudessa tunnustanut teon. Hän on perustellut toimintaansa hädässä olevien auttamisella, jolloin teko ei olisi rikos. Hän on sanonut, ettei ole ottanut toiminnastaan korvausta.

Storsjö järjesti merivartioston mukaan myös esitutkinnan aikana kaksi tšetšeeniä Suomeen. Hänen lisäkseen yhtä tšetšeeneistä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Kaikki Suomeen saapuneet tšetšeenit hakivat heti turvapaikkaa. Maahanmuuttovirastosta arvioidaan, ettei hakemuksia ole vielä ehditty ratkaista. Tšetšeenitaustaisille Venäjän kansalaisille on usein myönnetty turvapaikka Suomesta.

Tutkinnanjohtaja Matti Kettunen Suomenlahden merivartiostosta ei kerro, onko esitutkinnassa löytynyt näyttöä rahastuksesta. Rajavartiolaitos on selvitellyt myös sitä, ovatko taustalla pelkästään humanitaariset syyt.

Juttu on syyteharkinnassa. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä on jo aiemmin nostanut Storsjötä vastaan syytteen noin kahdenkymmenen ihmisen junailusta Suomeen. Tapausta ei ole vielä puitu oikeudessa.