torstai 19. marraskuuta 2009

HS: Oikeus kielsi egyptiläisen isöäidin karkoituksen

Helsingin Sanomat: Oikeus kielsi egyptiläisen isöäidin karkoituksen 19.11.2009

Korkein hallinto-oikeus on kieltänyt panemasta täytäntöön egyptiläisen Eveline Fadayelin käännytystä. Hallinto-oikeus päätti asiasta keskiviikkona.

Aiemmin tiistaina Vantaan poliisi vaati Fadayelia, 64, poistumaan maasta 9. joulukuuta mennessä.

"Saatuani tiistaina tietää käännytysaikeista, hain heti täytäntöönpanokieltoa. Korkein hallinto-oikeus myönsi sen heti", Fadayelin asianajaja Eero Lamberg kertoi Helsingin Sanomille.

Fadayel on aiemmin saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa Suomessa Maahanmuuttovirastolta ja Helsingin hallinto-oikeudelta. Hän on hakenut valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Varatuomari Lambergin mukaan Fadayel tulee – valitusluvan mahdollisesti saatuaan – vetoamaan ulkomaalaislain tulkitsemiseen "ihmisoikeusmyönteisesti".

Lamberg on aiemmin tuonut esiin kantansa, että Fadayelille voitaisiin myöntää oleskelulupa yksilöllisestä, inhimillisestä syystä, koska häneltä muun muassa puuttuu Egyptissä sosiaalinen turvaverkosto.

Fadayel on leski. Hänellä ei kertomansa mukaan ole Egyptissä sukulaisia. Hänen kolme lastaan ja lastenlapsensa asuvat Suomessa.