tiistai 17. marraskuuta 2009

HS: Aktivistiverkosto arvostelee Suomen turvapaikkakäytäntöä

Helsingin Sanomat: Aktivistiverkosto arvostelee Suomen turvapaikkakäytäntöä 16.11.2009

Suomeen rantautunut Vapaa liikkuvuus -verkosto pitää Suomen nykyistä turvapaikkakäytäntöä takapajuisena.

Verkostoon kuuluvan Katja Tuomisen mukaan suomalainen turvapaikkakäytäntö on kaukana ylevästä ideasta, jossa analysoidaan, kuka on turvapaikan tarpeessa.

"Nykyisellään turvapaikkajärjestelmässä kyse on enemmän työvoiman kontrollista kuin suojelun takaamisesta. Säilöönottokeskus on mekanismi, jonka kautta säädellään ei-kansalaisten oikeuksia oleskella ja tehdä työtä", Tuominen sanoo.

Vapaa liikkuvuus toimii Suomen ja Euroopan unionin "siirtolaisvihamielistä" politiikkaa vastaan muun muassa järjestämällä lakineuvontaa, majoitusapua ja mediakampanjoita.

Suomessa verkostoon kuuluu kymmeniä aktiiveja, Euroopassa tuhansia. Yhdistystä ei ole rekisteröity.

Verkosto on oman arvionsa mukaan estänyt kymmeniä turvapaikanhakijoiden käännytyksiä Suomesta.

"Haluamme helpompaa oleskelulupapolitiikkaa – koskee se sitten työntekoa, perhesidettä, opiskelua tai muuta. Ei ole olennaista tehdä eroa kansalaisen ja ei-kansalaisen välillä nykymaailmassa, jossa ihmiset, pääoma ja tavarat liikkuvat", Tuominen tiivistää.

Maahanmuuttoviraston päätösten tasoa Tuominen pitää "järkyttävän huonona". Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden kertomaa pidetään lähtökohtaisesti epäuskottavana.

Vapaata liikkuvuutta itseään on puolestaan kritisoitu sinisilmäisyydestä, kun se ottaa annettuna turvapaikanhakijoiden kertomukset. Tuominen ei tästä hätkähdä.

"En ole hirveän kiinnostunut, kun meiltä kysytään, että mistä te voitte tietää, onko hakijan tarina totta vai ei. Lähden siitä, että ihmiset ymmärtävät tilanteensa ja ovat oman asiansa asiantuntijoita", Tuominen sanoo.