sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Vasemmistonuoret: Ulkomaalaislakiesitys osavoitto järjestöille

Vasemmistonuoret: Ulkomaalaislakiesitys osavoitto järjestöille 15.11.2009
Kansan Uutiset: Vasemmistonuorille osavoitto turvapaikanhakijoiden työnteon vapauttamisessa 16.11.2009

Vasemmistonuorten käynnistämä vetoomus turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden puolesta saavutti osavoiton. Vetoomuksen, joka luovutettiin maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsille 10.marraskuuta, allekirjoitti 500 ihmistä ja 14 järjestöä.

Alun perin vuoden pituiseksi kaavailtu turvapaikanhakijoiden työntekokielto on hallituksen esityksessä korvattu kuuden kuukauden rajoituksella. Vasemmistonuoret jatkaa kampanjointiaan ja vaatii, että työnteko-oikeutta ei rajoiteta nykyisestä.

Nyt annettua ulkomaalaislain muutosesitystä ei ole perusteltu millään muulla kuin Suomeen tulemisen houkuttelevuuden vähentämisellä.

”Hallituksella ei ole mitään näyttöä siitä, että työnteko olisi ongelma. Päinvastoin - työnteko-oikeus ehkäisee harmaata taloutta ja nopeuttaa oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden osallistumista yhteiskuntaamme”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

Hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi tarjoaisi työnteko-oikeuden ulkomaalaiselle, joka kansainvälistä suojelua hakiessaan ei ole antanut vääriä tietoja henkilöllisyydestään ja jonka henkilöllisyys on selvitetty, tai jonka henkilöllisyyttä ei ole kyetty selvittämään hänestä riippumattomasta syystä. Muussa tapauksessa työnteko-oikeuden saisi vasta kuuden kuukauden jälkeen. Lain muotoilu on aivan liian epämääräinen.

”On myös pöyristyttävää, että turvapaikanhakijat, jotka haluaisivat elättää itsensä ja joilla olisi mahdollisuus siihen, pakotetaan elämään sosiaalituella”, Koivulaakso toteaa.

”Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa, työnteko-oikeuden rajoittaminen on luonut massiiviset paperittomien siirtolaisten työmarkkinat. Tätäkö Suomen hallitus haluaa?”

Ministeri Thorsin puheet rajalla passejaan polttavista siirtolaisista ovat irti todellisuudesta. Oikea ongelma on se, että ihmisillä ei ylipäätään ole henkilöllisyystodistuksia.

”On vaikea kuvitella, että henkilökohtaista vainoa kokeva ihminen marssisi viranomaisten luo hakemaan henkilöllisyystodistusta”, Dan Koivulaakso sanoo.

Lisätietoja:

Dan Koivulaakso
Vasemmistonuorten puheenjohtaja
dan@vasemmistonuoret.fi
0445066613

Vasemmistonuorten käynnistämän adressin allekirjoittivat Vasemmistonuorten lisäksi:

Suomen Pakolaisapu, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, Emmaus Helsinki, Irakin pakolaisten kansainvälisen federaatio, Irakin naisten yhdistys, Irakin työttömien yhdistys, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK, Sosialistiliitto, Sitoutumaton vasemmisto, SITVAS, Vasemmisto-opiskelijat, VASOP, Helsingin Vasemmistoliitto, Oikeutta siivojille -liike ja Vapaa liikkuvuus -verkosto

____________________________________________

Kansan Uutiset: Vasemmistonuorille osavoitto turvapaikanhakijoiden työnteon vapauttamisessa

Vasemmistonuoret arvioi saavuttaneensa osavoiton, kun hallitus muutti esitystään turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeudesta. Järjestö käynnisti asiasta vetoomuksen, joka luovutettiin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (r.) viime viikolla. Sen ehti allekirjoittaa runsaassa kuukaudessa 500 ihmistä ja 14 järjestöä.

Hallituksen alun perin vuoden pituiseksi kaavailema turvapaikanhakijoiden työntekokielto on hallituksen esityksessä nyt korvattu kuuden kuukauden määräajalla. Vasemmistonuoret jatkaa kampanjointiaan ja vaatii, että työnteko-oikeutta ei rajoiteta nykyisestä.

Nyt turvapaikanhakijalla on työnteko-oikeus, kun maahantulosta on kulunut kolme kuukautta. Käytäntöä onkin pidetty tarkoituksenmukaisena.

Hallituksella ei näyttöä ongelmista

Vasemmistonuoret toteaa tiedotteessaan, että nyt annettua ulkomaalaislain muutosesitystä on perusteltu vain Suomeen tulemisen houkuttelevuuden vähentämisellä.

– Hallituksella ei ole mitään näyttöä siitä, että työnteko olisi ongelma. Päinvastoin, työnteko-oikeus ehkäisee harmaata taloutta ja nopeuttaa oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden osallistumista yhteiskuntaamme, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toteaa.

Hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi tarjoaisi työnteko-oikeuden ulkomaalaiselle, joka kansainvälistä suojelua hakiessaan ei ole antanut vääriä tietoja henkilöllisyydestään ja jonka henkilöllisyys on selvitetty tai jonka henkilöllisyyttä ei ole kyetty selvittämään hänestä riippumattomasta syystä. Muussa tapauksessa työnteko-oikeuden saisi vasta kuuden kuukauden jälkeen. Vasemmistonuoret pitää lain muotoilua epämääräisenä.

Turvapaikanhakija pakotetaan sosiaalituelle

– Onkin pöyristyttävää, että turvapaikanhakijat, jotka haluaisivat elättää itsensä ja joilla olisi mahdollisuus siihen, pakotetaan elämään sosiaalituella, Koivulaakso toteaa.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa työnteko-oikeuden rajoittaminen on luonut massiiviset paperittomien siirtolaisten työmarkkinat.

– Tätäkö Suomen hallitus haluaa? hän kysyy ja arvioi, että ministeri Thorsin puheet rajalla passejaan polttavista siirtolaisista ovat irti todellisuudesta.

– Oikea ongelma on se, että ihmisillä ei ylipäätään ole henkilöllisyystodistuksia. On vaikea kuvitella, että henkilökohtaista vainoa kokeva ihminen marssisi viranomaisten luo hakemaan henkilöllisyystodistusta, Koivulaakso sanoo. (KU)


Vetoomus turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuden puolesta: www.adressit.com/harmaatalous