maanantai 23. marraskuuta 2009

YLE: "Koko Lappeenrannan maahanmuuttajaväestö kriisiavun tarpeessa"

YLE Etelä-Karjala: "Koko Lappeenrannan maahanmuuttajaväestö kriisiavun tarpeessa" 23.11.2009

Monika-Naiset Liitto ry:n toiminnanjohtaja Reet Nurmen mukaan lainsäädäntöä pitäisi muuttaa nopeasti kunniaväkivaltaan puuttumisen helpottamiseksi. Nurmen mukaan paras tapa ehkäistä kunniamurhia on jakaa tietoa maahanmuuttajille heidän omalla kielellään.

- On aivan turha kuvitella, että länsimaiset käytännöt ja koodit tulisivat maahanmuuttajille tutuiksi lentomatkan aikana.

Näin kärkistää maahanmuuttajataustaisiin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan perehtynyt Monika-Naiset liitto ry:n toiminnanjohtaja Reet Nurmi.

Nurmen mukaan paras tapa ehkäistä kunniaväkivaltaa on jakaa tietoa maahanmuuttajien omalla kielellä.


Aikainen asiaan puuttuminen tärkeää

Nurmen mukaan kunniaan liittyvä väkivalta antaa hyvin usein itsestään merkkejä jo ennen tilanteen kärjistymistä. Silti Nurmi korostaisi asiassa hereillä olemista jo varhaisessa vaiheessa.

- On aivan turhaa sanoa, että mitään ei ole vielä tapahtunut. Naisten ilmoitukset uhasta tulee ottaa erittäin vakavasti jo varhaisessa vaiheessa, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan koko Lappeenrannan maahanmuuttajataustainen väestö on tällä hetkellä kriisiavun tarpeessa. Oli kyseessä sitten kunniaväkivalta tai ei.

- Esimerkiksi SPR:n tulisi ottaa tilanne Lappeenrannassa nyt vakavasti. Koko maahanmuuttajataustainen yhteisö on tällä hetkellä akuutin kriisiavun tarpeessa, Nurmi sanoo.
________________________________________________________

YLE: Kaksi miestä vangittu Lappeenrannan Harapaisten murhasta

Lappeenrannan käräjäoikeus vangitsi maanantai-iltapäivällä kaksi miestä Harapaisissa torstai-iltana tapahtuneesta murhasta. Sekä uhri että vangitut miehet ovat lähtöisin Pakistanista. Poliisi ei halua ottaa kantaa kunniamurhaepäilyyn.

Toinen miehistä vangittiin todennäköisin syin epäiltynä ja toista on syytä epäillä rikoksesta. Rikoskomisario Kari Hyyryläinen Etelä-Karjalan poliisilaitokselta ei vielä tutkinnan tässä vaiheessa halua ottaa kantaa kunniamurhan mahdollisuuteen.

- Tutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta tietenkin teon motiivipuoli selvitetään mahdollisimman tarkkaan. Tässä vaiheessa asiaan en voi ottaa kantaa. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin tutkinnassa.

Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin Lappeenrannan käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Poliisi kertoi uhrien ja pidätettyjen pakistanilaistaustasta sunnuntaina. Alun perin pidätettyjä oli neljä. Heistä yksi mies ja yksi nainen vapautettiin viikonloppuna.

- Heitä vastaan ei sellaista näyttöjä ole, että heitä olisi syytä epäillä, sanoo Hyyryläinen.

Murhasta epäillyt miehet ovat keski-ikäisiä ja he asuvat Lappeenrannassa. Toinen heistä otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentokentältä. Poliisin mukaan hän oli poistumassa maasta. Rikoskomisario Kari Hyyryläinen ei toistaiseksi ole antanut tietoja uhrin ja pidätettyjen yhteyksistä tai surmatyöhön johtaneista tapahtumista.

- Uhrin ja epäiltyjen sukulaissuhteeseen en ota kantaa tässä vaiheessa.

Toistaiseksi kumpikaan epäillyistä ei ole tunnustanut tekoa.

"Ei tyypillinen suomalainen surma"

Surmatyö tapahtui Lappeenrannassa yksityisasunnossa Harapaisten kaupunginosassa viime viikolla. Surmansa saanut nainen oli 34-vuotias ja asui Lappeenrannassa. Nainen oli surmattu teräaseella.

- Poliisi sai hätäkeskuksen kautta ilmoituksen pahoinpitelystä, mutta paikalla ilmeni henkirikos. Poliisi pääsi kyllä nopeasti kiinni juttuun, kertoo Hyyryläinen.

Poliisilla ei ole tietoa esimerkiksi aiemmasta naiseen kohdistuneesta uhkailusta. Tyypillisestä suomalaisesta surmasta ei Hyyryläisen mukaan ole kyse.

- Tällaisesta tyypillisestä ryyppyporukassa tapahtuvasta henkirikoksesta ei tässä ole kyse, vaikka toinen epäilty ilmeisesti olikin ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Pakistanissa kunniamurhat yleisiä

Kunniamurha tarkoittaa ihmisen, yleensä naisen, murhaamista yhteisön, tavallisimmin suvun, kunnian vuoksi. Joissakin islamilaisissa, mutta myös joissakin muissa kulttuureissa perheen tai suvun miehet valvovat perheen naisten käyttäytymistä ja rankaisevat heitä epäsiveelliseksi arvioimistaan toimista. Pahimmassa tapauksessa nainen voidaan tappaa.