tiistai 24. marraskuuta 2009

Iltalehti: Thorsin ja Satosen linjat

Iltalehti, pääkirjoitus: Thorsin ja Satosen linjat 24.11.2009
Aamulehti: Toimeentulotuki: Kansanedustaja Ben Zyskowicz vaatii nopeita toimia tuen leikkaamiseksi

Kokoomus ottaa etäisyyttä hallitusohjelman maahanmuuttolinjauksiin.

Maahanmuuttopolitiikan ympärillä kuohuu. Kuvaavaa on, että maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) nettisivuilla ollut vieraskirja on pysynyt kiinni jo pari vuotta maahanmuuttokeskusteluun liittyvien asiattomien viestien takia.

Muu hallitus näyttää jättäneen Thorsin yksin polkemaan maahanmuuton poliittisia miinoja. Vuosi sitten suuret hallituspuolueet hermostuivat perussuomalaisten kannatuksen noususta niin paljon, että Thorsin vetämää, "löperöksi" haukuttua maahanmuuttopolitiikkaa luvattiin reivata.

Tilanne on päässyt lähes kriisiytymään. Kokoomuksessa arvostellaan ministeriä hitaasta reagoinnista esiin nouseviin ongelmiin. Kolme vuotta sitten tehty hallitusohjelma on osin vanhentunut myös maahanmuuttoa koskevilta osiltaan. Thors on joutunut perääntymään askel askeleelta. Hän ei voi luottaa enää edes hallituskumppanien tukeen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän eilen julkistama "kansanedustaja Arto Satosen raportti" jatkaa etäisyyden ottoa hallitusohjelmasta. Sen ydinviesti vaatii "realistista turvapaikkapolitiikkaa". Onko hallitusohjelma ja Thorsin politiikka siis epärealistista? Puolueessa pelätään hövelin tulotuen jakamisen ja hitaan hakemusten käsittelyn jo sinällään houkuttelevan leveämpää leipää etsiviä hakeutumaan Suomeen.

Nopeampi hakemusten käsittely ja niukempi rahan jako vapauttaisi resursseja todellisille turvapaikan tarvitsijoille, kun pikaisesti palautettavat "elintasopakolaiset" eivät olisi kuluttamassa voimavaroja. Näin resursseja voidaan satsata nykyistä tehokkaampaan kotouttamiseen.

Kokoomuksen raportin taustalla näyttää olevan linjaus: Maassa maan tavalla tai maasta pois. Täällä asuvien on noudatettava Suomen lakia ja kunnioitettava suomalaista ihmisoikeusnäkemystä ja sukupuolten tasa-arvoa. "Myös kouluissa maahanmuuttajanuoria ja suomalaisia nuoria on koskettava samat säännöt." Ghettoutumista ei pidä päästää karkaamaan käsistä.

Keskustelu jatkuu, ja odotettavissa on myös sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän asettaman Maarit Feldt-Rannan työryhmän vastaava linjapaperi.

____________________________________________________

Satakunnan Kansa: Kokoomus houkuttaisi kuntia ottamaan pakolaisia rahalla

Kokoomuksen oikeistosiiven kansanedustaja Ben Zyskowicz saa vahvaa tukea puolueen maahanmuuttajajäseniltä vaatiessaan pikaista puuttumista turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen.

Vuoden alussa puolueeseen liittyneen vaasalaisen abiturientin Seida Sohrabin mielestä Suomi on liian avokätinen tulijoille.

– Jos toimeentulotuki on EU:n suurin, totta kai se houkuttaa hakemaan Suomeen. Ei ihme, että maahanmuuttajista tulee negatiivinen kuva, koska veronmaksajat kuitenkin heidät elättävät, Iranin kurdi Sohrabi sanoo.

Toimeentulotuki puhutti yleisöä kokoomuksen esitellessä maahanmuuttoa koskevan raporttinsa maanantaina. Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomi maksaa EU-maista eniten toimeentulotukea turvapaikanhakijoille (AL 21.11.).

Zyskowicz vaatii maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilta (r) ripeitä toimia asian korjaamiseksi.

– Tämä pitäisi saada nopeasti muuttumaan. Hallitukselta ei pitäisi kestää edes viikkoja, että toimeentulotuen ongelmiin puututaan, Zyskowicz sanoo.

Kokoomus houkuttaisikin kuntia ottamaan pakolaisia rahalla. Mitä mieltä sinä olet ehdotuksesta? Verkko-Birgit kuuntelee kannanottoja.


__________________________________________________

Aamulehti: Toimeentulotuki: Kansanedustaja Ben Zyskowicz vaatii nopeita toimia tuen leikkaamiseksi

Kokoomuksen oikeistosiiven kansanedustaja Ben Zyskowicz saa vahvaa tukea puolueen maahanmuuttajajäseniltä vaatiessaan pikaista puuttumista turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen.


Vuoden alussa puolueeseen liittyneen vaasalaisen abiturientin Seida Sohrabin mielestä Suomi on liian avokätinen tulijoille.
-Jos toimeentulotuki on EU:n suurin, totta kai se houkuttaa hakemaan Suomeen. Ei ihme, että maahanmuuttajista tulee negatiivinen kuva, koska veronmaksajat kuitenkin heidät elättävät, Iranin kurdi Sohrabi sanoo.

Toimeentulotuki puhutti yleisöä kokoomuksen esitellessä maahanmuuttoa koskevan raporttinsa maanantaina. Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomi maksaa EU-maista eniten toimeentulotukea turvapaikanhakijoiIle (AL 21.11.). Zyskowicz vaatii maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilta (r) ripeitä toimia asian korjaamiseksi.

-Tämä pitäisi saada nopeasti muuttumaan. Hallitukselta ei pitäisi kestää edes viikkoja, että toimeentulotuen ongelmiin puututaan, Zyskowicz sanoo.

Helsinkiläisen Zannina Razain mielestä antelias sosiaalituki ruokkii rasismia. Hän karsisi tukia, kuten tukihahmonsa Zyskowicz esittää.

-Liika on liikaa. Systeemi laiskottaa maahanmuuttajia. Moni miettii, kannattaako mennä ollenkaan töihin, Afganistanista Suomeen tullut Razai sanoo.

Sudanilaissyntyinen Bol William ei usko, että toimeentulotuki vetäisi ihmisiä Afrikasta tai Aasiasta Suomeen.

-Euroopan sisältä tulevia tuki voi houkuttaa, kotiavustajana työskentelevä William arvioi.

Äiti auttaa kotoutumaan

Kokoomuksen raportti korostaa kotoutumista. Raportista vastaavan kansanedustaja Arto Satosen mukaan Suomessa voidaan ottaa oppia virheistä, joita muualla Euroopassa on tehty. Yksi niistä on maahanmuuttajien asuttaminen samaan lähiöön.

-Maahanmuuttajien osuus oppilaista ei saisi olla enempää kuin 40 prosenttia, muuten kantaväestö alkaa siirtää lapsiaan koulusta pois, Satonen sanoo.

Kokoomus kiinnittäisi huomiota etenkin lapsiin, nuoriin ja naisiin. Tasa-arvo tulisi ulottaa maahanmuuttajaperheisiin.

-Äiti on erittäin tärkeä, koska hänen kotoutumisensa edesauttaa myös lasten kotoutumista, Satonen sanoo.

Kokoomus vannoo työperäisen maahanmuuton nimeen. Laman aikana voidaan raportin mukaan luoda väylät, kuinka osaavaa työvoimaa saadaan tarvittaessa nopeasti Suomeen.

Satonen helpottaisi ulkomaalaisten työntekijöiden perheenyhdistämistä. Toimeentulovaatimuksesta pitäisi joustaa.

-Mäntässä asuvan kiinalaisen metallimiehen palkka ei riitä siihen, että hän voisi tuoda perheensä ja lapsensa Suomeen, Satonen sanoo.

Nyt metallimiehen tulisi tienata 2000 euroa kuussa, jotta vaimon ja lapsen tuominen Suomeen onnistuisi.

Raportti

Kunta ansaitsisi pakolaisilla

Kireämpää turvapaikkapolitiikkaa
Kokoomus turvaisi kotouttamisen resurssit kiristämällä Suomen turvapaikka käytäntöjä muiden Pohjoismaiden tasolle.

Toimeentulotuki syyniin
Raportti arvioi, että runsas toimeentulotuki voi houkutella etenkin sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka tietävät joutuvansa palautetuiksi. Satonen leikkaisi tuen heti pois Bulgarian romaneilta.

Rahaa kunnille
Pakolaisia vastaanottavia kuntia kokoomus tukisi nykyistä enemmän.

Kommentti

Kokoomus luo latua

Ruiskukkapuolue voi onnitella Sastamalan Arto Satosta (kok) siitä, että oikeisto
on rykäissyt keskustaan ja demareihin ison etumatkan maahanmuuttokysymyksen
ruotimisessa. Satonen julkisti jo toisen maahanmuuttoraportin puolen vuoden sisään.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) tivasi yleisön moraalia käytännön esimerkillä. Ihmiskauppiaat kiittävät, kun maailman toiselta puolelta lähetetyille lapsille annetaan lupa kutsua koko perhe Suomeen. Se tuo asiakkaita.

Toisaalta on julmaa lähettää lapsi takaisinkin. Mikä on inhimillisin tapa toimia?

TONI VILJANMAA