keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Verkkouutiset: "Menkää Suomeen, siellä jaetaan rahaa"

Verkkouutiset: "Menkää Suomeen, siellä jaetaan rahaa" 25.11.2009

Keskustan kansanedustajat Mikko Alatalo, Juha Mieto ja Markku Pakkanen jättivät keskiviikkona hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia Suomessa. Kysyjät haluavat vastausta kysymykseen, ovatko turvapaikanhakijoiden tuet kohtuullisia verrattuna kotimaamme kansalaisiin?

- Miten taataan, että työttömien ja muiden sosiaalietuuksien piirissä olevien Suomen kansalaisten ja turvapaikanhakijoiden etuudet ovat keskenään oikeudenmukaisella tasolla, Alatalo, Mieto ja Pakkanen kysyvät.

He huomauttavat, että keskustelu maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista leimataan helposti rasistiseksi. Näin asiallinen ja oikeutettu keskustelu vaimennetaan. Kysymyksen tehneet kansanedustajat eivät kuitenkaan hyväksy ihmisten vainoamista eikä rasismia. Ulkomaalaisia ei voida myöskään syyttää suomalaisen järjestelmän epäkohdista.

He toteavat, että taloudellisen laman aikana kaikki valtion menokohteet joutuvat suurennuslasin alle, veronmaksajia kiinnostaa luonnollisesti myös mihin heidän veroeurojaan käytetään.

- Toisaalta sosiaalisia tukia saavat eläkeläiset, opiskelijat, työttömät jne. vertaavat omia niukkoja tukiaan turvapaikanhakijoiden etuuksiin, kansanedustajat kirjoittavat.

Heidän mielestään eduskunnan on huolehdittava omien kansalaistensa ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnista. Tulonsiirtojen on oltava yleisesti hyväksyttävällä tasolla. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että sosiaaliset tuet ovat oikein mitoitettuja ja oikeudenmukaisia eri väestöryhmien kesken. Verovarojen käytössä tulee olla erittäin tarkka. Sama sääntö koskee myös velkarahan käyttöä.

Miedon, Pakkasen ja Alatalon mielestä Sata-komitean tulisi nyt kiihkottomasti arvioida turvapaikanhakijoiden ja Suomen kansalaisten sosiaalisten etuuksien välistä suhdetta.

- Suuret sosiaalietuudet houkuttelevat ns. turvapaikkashoppailuun; "Menkää Suomeen, siellä jaetaan rahaa" -ajatus kiertää kohta huhuna mannermaalla, kansanedustajien kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Huomattavaa tukea

Aamulehti uutisoi viime lauantaina, että Suomi maksaa EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille. Uutinen perustui sisäministeriön selvitykseen. Lehden mukaan, jos turvapaikanhakijoina on isä, äiti ja kolme 10-17-vuotiasta lasta, perhe saa Suomessa toimeentulotukea yhteensä 1 277 euroa kuukaudessa.

Suomessa turvapaikanhakija maksaa tuella ruuan, hygienian, liikkumisen, vaatteet ja puhelinkulut. Majoitus on ilmaista. Vastaanottokeskus maksaa Suomessa myös välttämättömän terveydenhoidon. Turvapaikanhakijat eivät kuulu Kelan vakuutuksien piiriin.

Esimerkiksi Ruotsissa, jota on pidetty Suomea vapaamielisempänä maana pakolaispolitiikassa, turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki on selvästi Suomea alhaisempi. Ruotsissa vanhempien ja kolmen 11-17-vuotiaan lapsen perhe saa 531 euroa kuussa. Perhe kustantaa tällöin ruokansa tukirahoilla.

Saksasta turvaa hakevat saavat vain ruuan ja majoituksen. Italia ja Britannia tarjoavat myös vain ylläpidon, mutta eivät anna suoranaisesti rahaa.

Turvapaikanhakijoita arvioidaan tulevan Suomeen noin 6 000 henkeä tänä vuonna. Noin joka kolmas hakija saa luvan jäädä Suomeen. Hakijoiden määrä on lisääntynyt. Edellisvuonna Suomeen pyrki 1 500 henkilöä ja viime vuonna 4 000 henkeä.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) kertoi lauantaina Ylen uutisille, että Suomen turvapaikanhakijoille antamia avustuksia harkitaan uudestaan. Thorsin mukaan avustusten määrää saatetaan jopa vähentää.

___________________________________________________________

YLE Kymenlaakso: Kansanedustajat moittivat turvapaikanhakijoiden etuja

Turvapaikanhakijoiden eduista huolehdittaessa olisi joidenkin kansanedustajien mukaan päästävä selvästä rahan jaosta esimerkiksi palvelusetelien käyttämiseen.

Keskustan kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen on huolissaan turvapaikanhakijoiden suurista sosiaalieduista. Pakkanen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen kahden puoluetoverinsa kanssa .

Kolmikko vaatii takeita sille, että työttömien ja muiden sosiaalietuuksien piirissä olevien Suomen kansalaisten ja turvapaikanhakijoiden etuudet ovat keskenään oikeudenmukaisella tasolla. Kysymyksessä todetaan, että suuret sosiaalietuudet houkuttelevat ulkomaalaisia ns. turvapaikkashoppailuun.

- "Menkää Suomeen, siellä jaetaan rahaa" -ajatus kiertää kohta huhuna mannermaalla, valtioneuvostolle jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

Kansanedustajat ehdottavat turvapaikanhakijoiden tukimuodoksi ennemmin maksusitoumuksia ja palveluseteleitä kuin selkeitä tulonsiirtoja.