torstai 19. marraskuuta 2009

YLE: Laittoman maahantulojen järjestäjä kiinni rajalla

YLE Etelä-Karjala: Laittoman maahantulojen järjestäjä kiinni rajalla 19.11.2009

Vainikkalan rajanylityspaikalla on paljastunut kiinalaisten laittomia maahantuloja järjestänyt hongongilaisryhmä. Laittoman maahantulon järjestäminen kariutui asiakirjaväärennysten paljastumiseen.

Hongkongilaisen miehen epäillään toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän osana ja yrittäneen järjestää kaksi kiinalaisnaista Suomeen väärennetyillä asiakirjoilla. Tapaus paljastui 4.10. Suomeen saapuneessa junassa.

Esitutkinnan perusteella rikollisryhmän epäillään hankkineen väärennetyt asiakirjat kiinalaisille ja lähettäneen heidät Moskovaan. Moskovassa naisia vastassa oli hongkongilainen mies, jolle oli annettu tehtäväksi saattaa kiinalaiset Eurooppaan.


Esitutkinnan yhteydessä selvisi myös, että sama hongkongilainen mies oli yrittänyt järjestää vastaavalla tavalla kaksi muuta kiinalaista syyskuussa Viroon. Organisaation muun toiminnan laajuus ei esitutkinnassa tullut esille.


Matkan hinta jopa 20 000 dollaria

Matkalla mukana olleet kiinalaiset olivat kielitaidottomia eikä heillä ollut selvää kuvaa matkansa päämäärästä. Kiinalaiset kertoivat matkan maksaneen jopa 20 000 dollaria. Osa oli ennakkomaksua ja loput tarkoitus hoitaa perille päästyä.

Esitutkinnan perusteella rikollisryhmän toiminta oli hyvin suunniteltua ja väärennykset hyvätasoisia. Väärennetyillä asiakirjoilla läpäistiin muun muassa Venäjän rajatarkastukset. Laittoman maahantulon järjestäminen kariutui asiakirjaväärennysten paljastumiseen.

Juttu on siirretty syyteharkintaan Kaakkois-Suomen syyttäjänvirastolle.