perjantai 27. marraskuuta 2009

EU:n oikeus- ja sisäasianneuvostossa pääaiheena Tukholman ohjelma

Sisäasiainministeriön tiedote: EU:n oikeus- ja sisäasianneuvostossa pääaiheena Tukholman ohjelma 27.11.2009
Tukholman ohjelma, toinen luonnosversio (pdf, englanniksi)

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontuu maanantaina 30.11. ja tiistaina 1.12. Brysselissä. Suomea kokouksessa edustavat oikeusministeri Tuija Brax, sisäasiainministeri Anne Holmlund ja maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Kokouksen pääaiheena on niin sanottu Tukholman ohjelma, jolla määritellään oikeus- ja sisäasioiden yhteistyön tavoitteet ja painopisteet vuosille 2010–2014. Ohjelma on tarkoitus hyväksyä lopullisesti Eurooppa-neuvostossa 10.–11.12. Tukholman ohjelma keskeisenä päämääränä on varmistaa kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen ja vahvistaa kansalaisten turvallisuutta.
[...]
Tukholman ohjelmassa korostetaan maahanmuuttopolitiikan kokonaisvaltaisuutta. Yhtenä päätavoitteena on yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän luominen vuoteen 2012 mennessä. Työvoiman kasvavan kysynnän vuoksi joustava maahanmuuttopolitiikka on EU:lle kilpailukykytekijä. Ohjelmassa ehdotetaan myös EU-tasoisen ihmiskauppakoordinaattorin viran perustamista.
[...]
Maahanmuuttoministerit keskustelevat lisäksi yhteisestä eurooppalaisesta turvapaikkajärjestelmästä. Suomi pitää tärkeänä pyrkimystä yhteiseen turvapaikkajärjestelmään ja niiden säädösten täsmentämistä, joilla pyritään parantamaan pääsyä turvapaikkamenettelyyn. Ministerit käyvät alustavaa keskustelua määritelmädirektiivistä ja turvapaikkamenettelydirektiivistä.