maanantai 23. marraskuuta 2009

HS: Turvapaikanhakijolle aletaan ehkä antaa rahan sijasta hyödykkeitä

Helsingin Sanomat: Turvapaikanhakijolle aletaan ehkä antaa rahan sijasta hyödykkeitä 23.11.2009

Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors (r) saa viikon kuluessa harkittavakseen esityksen turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen tasosta.

Suomi maksaa turvapaikanhakijoille nyt selvästi enemmän toimeentulotukea kuin mikään muu EU-maa. Sisäministeriö on saanut selvitettäväkseen, onko tuen taso tekijä, joka houkuttelee Suomeen yhä uusia turvapaikanhakijoita.

Samoin selvitettävänä on se, pitääkö säädöksiä muuttaa houkuttelevuuden vähentämiseksi, ja voisiko tukea antaa rahan sijasta hyödykkeinä.

Aikuinen, tuloton ja varaton turvapaikanhakija saa kuussa 375,71 euroa. Päivässä se on 12,50 euroa.

Ruotsissa tuki on 207 euroa kuussa. Esimerkiksi Saksassa ja muutamassa muussa Keski-Euroopan maassa tuki annetaan ruokana ja palveluina.

Toimeentulotuella kustannetaan esimerkiksi ruoka, vaatteet, matkat paikallisliikenteessä ja käsikauppalääkkeet.

Jos turvapaikanhakija saa osan ruuasta vastaanottokeskuksesta, sen osuus vähennetään tuesta. Jos kaikki ruoka tulee vastaanottokeskuksesta, hakija saa toimeentulosummasta vain puolet.

Turvapaikanhakijoiden määrä noussee tänä vuonna jo kuuteentuhanteen. Viime vuonna hakijoita oli runsas 4 000 ja sitä edellisen vuonna noin 1 500. Yli puolet hakemuksista on perusteettomia. Hakuprosessi venyy usein pitkäksi, ja sen ajan hakija saa olla maassa.