keskiviikko 25. marraskuuta 2009

HS: Maahanmuuttajalasten asema huolettaa Vantaan eskariremontissa

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajalasten asema huolettaa Vantaan eskariremontissa 25.11.2009

Vantaalla kaavailtu esikoulu-uudistus kuumentaa jo nyt tunteita, vaikka päällisin puolin remontista näyttää seuraavan pelkkää hyvää: Esimerkiksi lasten kuljetusruletti ympäriinsä pienenee.

Tällä hetkellä suurin osa kaupungin 2 000 esikoululaisesta käy "eskaria" puhtaasti päivähoitopuolella. Sen sijaan noin 200:lle lapselle on räätälöity erikoinen systeemi: He kulkevat ristiin rastiin päivähoidossa ja koulujen esiopetuksessa.

Kuvion selventämiseksi Vantaan kaupunki aikoo siirtää esikoulutuksen vetovastuun kouluilta kokonaan päivähoidolle.

Nykykäytäntö on monimutkainen parinsadan lapsen osalta, myöntää Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Osa lapsista menee niin sanottuun täydennettyyn päivähoitoon aamulla, käy välissä koulun eskarissa ja palaa takaisin tarhaan.

"Päivän aikana tulee siis liikaa siirtymätilanteita ja henkilöstö, joka ohjaa ja kasvattaa, vaihtuu liian usein."

Lisäksi lasten kuljetukset tulevat kaupungille kalliiksi.

Uudistuksen kipupiste ovat maahanmuuttajalapset, joita on paristasadasta lapsesta noin kolmannes.

Uudistusta vastustava lastentarhanopettaja, kaupunginvaltuutettu Sini Alén (vihr) sanoo, että esimerkiksi monikulttuuristen lasten kieliopinnot vaarantuvat päivähoitoryhmissä, koska ne ovat kouluryhmiä suurempia. Tämä taas voi johtaa syrjäytymiseen.

Uudistuksesta päätetään vielä tämän vuoden puolella. Alén puolestaan harkitsee valittavansa asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.