keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Ministeri Thors tutustui Maltalla vastaanottokeskukseen

Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors tutustui Maltalla vastaanottokeskukseen 25.11.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vieraili tänään Maltan matkallaan vastaanottokeskuksessa. Suomi on kiinnostunut selvittämään, millaiset olot turvapaikanhakijoilla on Maltalla. Maltalle on tullut viime vuosina paljon turvapaikanhakijoita ja maa on kamppailut vastaanottojärjestelmänsä toimivuuden kanssa. Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee maahan meriteitse Afrikasta.


- On tärkeää, että EU tukee jäsenmaitaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto-olosuhteiden kehittämisessä. Tutustuminen täällä näytti, miten tärkeää on, että ihmisille löydetään kestäviä ratkaisuja, ministeri totesi vierailun päätteeksi.

Suomen ja Maltan välinen yhteistyö Dublin-järjestelmän osalta on toiminut hyvin. Maltan vastuulle kuuluvat turvapaikanhakijat on voitu palauttaa maahan. Malta ajaa voimakkaasti ajatusta siitä, että suojelua saaneita voitaisiin siirtää Euroopan sisällä. Ministeri Thors ei pidä Euroopan sisäisiä siirtoja tarkoituksenmukaisena. - Ymmärrän Maltan tilanteen, mutta mielestäni EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän rakentamisen kannalta olisi järkevämpää keskittyä tukemaan suuren maahanmuuton kohteena olevien maiden omia järjestelmiä.