lauantai 21. marraskuuta 2009

Vartti: Majoistaan karkotetut romanit lähtevät Helsingistä

Vartti: Majoistaan karkotetut romanit lähtevät Helsingistä 21.11.2009

Lokakuun lopulla majoistaan karkotetut romanit ovat pääosin poistuneet Suomessa. Diakonissalaitos järjesti majojen purun jälkeen kymmenelle hengelle hätämajoituksen Rastilan leirintäalueen mökkeihin.

- Tilapäismajoitus oli alun perin varattu vain viikoksi, mutta koska romanien tilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat eivät sinä aikana selvinneet, majoitusta jatkettiin vielä toisella viikolla, sanoo viestintäpäällikkö Markku Niskanen Diakonissalaitokselta.

Monet romaneista ovat palanneet kotimaahansa. Rastilassa vielä omalla kustannuksellaan asuvat neljä aikuista ovat varanneet bussipaikat pois Suomesta.

30–40 romania asuu yhä asuntovaunuissa Kalasatamassa avoimen sosiaalikeskuksen pihalla. Diakonissalaitoksen ja Helsingin sosiaaliviraston yhteinen Rom po Drom -projekti päivittää parhaillaan romanien kokonaismäärää. Kesällä heitä oli Helsingissä 50–70.

- Helsinki on edelleenkin auttanut perheitä, joissa on pieniä lapsia. Tilapäistä majoitusta on järjestetty siksi aikaa, että heidän tilanteensa selviää. Käytännössä heidät on lopulta palautettu Romaniaan, sanoo ohjausryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä.

Valtuutettu Kimmo Helistö (vihr.) on tehnyt kunnallisen välikysymyksen siitä, voidaanko romaneille järjestää hätämajoitusta esimerkiksi parakeissa, jos leirejä puretaan. Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) taas esittää ajallisesti rajattua hätämajoitusta.