perjantai 27. marraskuuta 2009

YLE: Täällä eduskunta - Ulla Karvo

YLE Lappi: Täällä eduskunta - Ulla Karvo 27.11.2009

[...]
Tulevaisuuden suuri ongelma kiteytyy väestön ikääntymiseen. Palveluiden tarve tulee kasvamaan entisestään, kun taas tekijöiden määrä vähenee. Osana ratkaisua voidaan hakea työperäisestä maahanmuutosta.

Tulemme tarvitsemaan tekeviä käsipareja. Tällä hetkellä maahan tulevat turvapaikanhakijat eivät ongelmaa ratkaise. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on menneellä viikolla julkistanut raportin, jonka nimi on ”Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen”. Olemme jo pidemmän aikaa perään kuuluttaneet keskustelua maahanmuuttopolitiikasta ilman, että leimataan rasistiksi.

Tosiasia on, että tietty kiintiö pakolaisia kuuluu Suomen osalle kansainvälisten velvoitteiden toteuttamiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki turvapaikanhakijat olisi meille hyväksyttävä. Turvapaikanhakijoiden joukossa on - ikävä kyllä – sellaisia, jotka keinottelun nimissä ovat päätyneet Suomeen.

Suomen turvapaikanhakijoiden määrän ennustetaan olevan tämän vuoden (2009) lopussa noin 6000 henkilöä, kun se vielä viime vuonna oli 4000 henkilöä. Hakijoiden määrän kasvun Suomessa arvioidaan johtuvan monista seikoista, mutta erityisesti Ruotsin ja Norjan tiukentuneesta turvapaikkapolitiikasta.

Eniten turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Suuri osa näistä maahan saapuneista on miehiä. Oma lukunsa ovat Suomeen loppukevään ja kesän 2009 aikana saapuneet EU-jäsenvaltioiden kansalaiset, jotka hakevat turvapaikkaa. Pelkästään kesä-syyskuun aikana Bulgariasta ja Romaniasta on saapunut yli 400 turvapaikanhakijaa.

Hakijoiden suuri määrä viittaa siihen, että Suomen maksama toimeentulotuki houkuttelee sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka tietävät palautuksen kotimaahan olevan väistämättä edessä. Kielteisen päätöksen saatuaan turvapaikanhakijoilla on oikeus oleskella Suomessa vielä kuukauden ajan ja tältä ajalta maksettu toimeentulotuki merkitsee monelle valtavaa ansiotason nousua.

Kokoomus katsoo, että on tehtävä uudistus, jossa EU-kansalaisten aiheettomissa hakemuksissa käsittelyaika saadaan muutaman päivän pituiseksi ja toimeentulotuen maksaminen lopetetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen tultua voimaan.

Muutoksilla ulkomaalaislakiin tulee pystyä estämään suurempia ongelmia. Pakolaisuuden suhteen tulisi kansainvälisellä yhteistyöllä puuttua pakolaisuuden syihin niiden alkulähteillä, jotta elinolosuhteet siellä paranisivat. Näin ei olisi tarvetta pakolaisuuteen.

Ongelmien estämisessä suurta roolia esittää myös kotouttamisen kehittäminen. On panostettava niihin toimiin, joilla edesautetaan maahanmuuttajien mukautumista meidän yhteiskuntaan. Tehokkain keino kotoutumiseen on työllistyminen ja kielen – suomen tai ruotsin – oppiminen. Näin voimme saada meidän oloihin sopeutuneita ihmisiä ja samalla minimoidaan valtaväestön ja maahanmuuttajien välisten ongelmien muodostumista. Kaikki keinot on käytettävä, jotta välttyisimme samanlaisilta ongelmilta, joita monissa maissa on ilmennyt.

Näistä synkähköistä puheista huolimatta toivotan valoisampaa lähitulevaisuutta – valkoisen joulun odotusta.

Ulla Karvo, kansanedustaja