lauantai 21. marraskuuta 2009

Aamulehti: Suomi maksaa EU:n eniten tukia turvapaikanhakijoille

Aamulehti: Suomi maksaa EU:n eniten tukia turvapaikanhakijoille 21.11.2009
Taloussanomat: Suomi jakaa avokätisesti rahaa turvapaikanhakijoille
MTV3: Suomen turvapaikanhakijoille maksamat tuet EU:n korkeimpia

Suomi maksaa EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille, selviää sisäministeriön teettämästä selvityksestä.

Jos turvapaikanhakijoina on isä, äiti ja kolme 10-17-vuotiasta lasta, perhe saa Suomessa toimeentulotukea yhteensä 1 277 euroa kuussa.

Suomessa turvapaikanhakija maksaa tuella ruuan, hygienian, liikkumisen, vaatteet ja puhelinkulut. Majoitus on ilmaista.

Vapaamielistä pakolaispolitiikkaa pitkään noudattaneessa Ruotsissa turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki on selvästi Suomea alhaisempi. Ruotsilta vanhempien ja kolmen 11-17-vuotiaan lapsen perhe saa 531 euroa kuussa, mikäli perhe ostaa itse ruokansa.

Saksasta turvaa hakevat saavat pelkän ruuan ja majoituksen. Suuresta pakolaisongelmasta kärsivä Italia ei myöskään maksa tulijoille rahaa, vaan tarjoaa ylläpidon. Samoin tekee Iso-Britannia.

Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös tulijoiden välttämättömän terveydenhoidon. Siitä kertyy usein iso summa.

- He eivät ole Kela-vakuutettuja. Siksi vastaanottokeskukset turvaavat heidän toimeentulonsa, sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sanoo.

Toni Viljanmaa

________________________________________________________

Taloussanomat: Suomi jakaa avokätisesti rahaa turvapaikanhakijoille

Suomi jakaa EU:n anteliaimmat sosiaalituet turvapaikkaa hakevalle perheelle. Isä, äiti ja kolme 10-17 -vuotiasta lasta saavat valtiolta 1277 euroa kuussa sekä ilmaisen asumisen.

Vapaamielisestä pakolaispolitiikastaan tunnettu Ruotsi antaisi vastaavalle perheelle 531 euroa kuussa, edellyttäen, että perhe ostaa itse ruokansa, Aamulehti kertoo. Lehden tiedot perustuvat Sisäministeriön teettämään selvitykseen.

Tuen lisäksi esimerkin perhe saa ilmaisen asumisen. Useimmat Euroopan maat tarjoavat turvapaikanhakijoille ainakin asunnon. Muun muassa Iso-Britannia ja Italia tarjoavat hakijoille asunnon ja ruuan, mutta eivät varsinaisesti maksa tulijoille rahaa.

Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös tulijoiden välttämättömän terveydenhuollon. Vastaavaa ei tehdä muun muassa Saksassa, Italiassa tai Iso-Britanniassa.

Aamulehden haastatteleman Sisäministeriön ylitarkastaja Leena-Maija Qvistin mukaan Suomen tuet voivat olla vetää ihmisiä Suomeen. Käytännössä asialla ei kuitenkaan tunnu olevan vaikutusta, sillä Qvistin mukaan Ruotsiin tulijoita on ollut moninkertainen määrä tukien pienuudesta huolimatta.

Suomeen on hakenut tänä vuonna 6000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 määrä oli 1500. Hallitus suunnittelee parhaillaan maahanmuuton rajoittamista muun muassa ulkomaalaislakia tiukentamalla.

_________________________________________________________

MTV3: Suomen turvapaikanhakijoille maksamat tuet EU:n korkeimpia

Suomi maksaa EU-maista eniten tukea turvapaikanhakijoille.

Sisäministeriön teettämän selvityksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki on selvästi Suomea alhaisempi. Suomessa yksinasuva tai yksinhuoltaja saa 376 euroa kuukaudessa, Ruotsissa 207 euroa.

Suomessa turvapaikanhakija maksaa tuella ruoan, hygienian, liikkumisen, vaatteet ja puhelinkulut. Vastaanottokeskus maksaa Suomessa myös tulijoiden välttämättömän terveydenhuollon. Esimerkiksi Saksassa turvaa hakevat saavat tukea vain ruokaan ja majoitukseen.

Aamulehden mukaan hallituspuolueista etenkin kokoomuksen riveissä epäillään, että toimeentulotuki on porkkana tulla Suomeen.
_____________________________________________________

YLE Uutiset: Turvapaikanhakija saa Suomessa eniten

Suomi maksaa turvapaikkaa hakeneelle perheelle EU-maista suurimmat kuukausittaiset avustukset, kertoo Aamulehti sisäministeriön selvitykseen pohjautuen. Suomessa maksetut avustukset ovat jopa yli kaksinkertaiset Ruotsin maksamiin verrattuna.

Suomesta turvapaikkaa hakeva kahden aikuisen ja kolmen 10-17-vuotiaan lapsen perhe saa kuukaudessa toimeentulotukea 1 277 euroa. Lisäksi perheen asuminen on ilmaista.

Rahallisen tuen lisäksi vastaanottokeskukset huolehtivat turvapaikkaa hakeneiden välttämättömästä terveydenhuollosta.

Tiedot perustuvat sisäministeriön selvitykseen, kertoo Aamulehti.

Ruotsissa liki vastaavassa tilanteessa oleva perhe saa kuukaudessa 531 euroa, jos perhe maksaa itse ruokansa. Saksassa perhe saa vain ruoan ja majoituksen. Myös Italia ja Iso-Britannia antavat pelkän majoituksen ja ruoan.

Suomesta on tänä vuonna hakenut turvapaikkaa noin 6 000 ihmistä. Vielä vuonna 2007 määrä oli noin 1 500.

Aamulehden haastattelema sisäministeriön ylitarkastaja Leena-Maija Qvist arvioi lehdelle, että suuret tuet saattavat innostaa ihmisiä hakemaan turvapaikkaa juuri Suomesta.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Aamulehti: Suomi EU:n anteliain turvapaikanhakijoiden tuissa

Suomi maksaa turvapaikanhakijoille enemmän tukia kuin muut EU-maat, kertoo Aamulehti. Suomen anteliaisuus käy lehden mukaan ilmi sisäministeriön teettämästä selvityksestä.

Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1277 euroa kuussa. Ruotsissa sama perhe saisi kuukausittain 531 euroa. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa heille ei annettaisi käteistä rahaa lainkaan, mutta he saisivat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.

Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös turvapaikanhakijoiden välttämättömän terveydenhuollon, josta voi koitua isot kulut.