tiistai 17. marraskuuta 2009

YLE: Tehy huolissaan ulkomaalaisten hoitajien kielitaidosta

YLE Uutiset: Tehy huolissaan ulkomaalaisten hoitajien kielitaidosta 17.11.2009

Sairaanhoitajia Suomeen tuovat henkilöstövuokrausyritykset pitävät kielikoulutuksiaan korkeatasoisina. Sosiaali- ja terveysalan ammattiliitto Tehy on arvostellut ulkomaalaisten sairaanhoitajien kielitaitoa puutteelliseksi. Tehyn mielestä hoitajilta vaadittavaa kielitasoa ei ole määritelty kunnolla.

Henkilöstövuokrausyritys Opteam opettaa Filippiineillä suomen kieltä kahdellekymmenelle paikalliselle sairaanhoitajalle. Yhdeksän kuukautta kestävän kielikoulutuksen jälkeen hoitajat tulevat Suomeen suorittamaan amk-tutkinnon.

- Valikoidut sairaanhoitajat osallistuvat tällä hetkellä täysipäiväisesti suomen kielen koulutukseen, jonka arvioidaan kestävän tuonne ensi kevääseen. Se lopullinen aikataulutus riippuu siitä, miten tämä suomen kieli saadaan tavoitetasolle, kertoo Opteamin varatoimitusjohtaja Minna Harmala-Vanhanen.

Opteam tuo filippiiniläisiä sairaanhoitajia Suomeen yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Laurean ammattikorkeakoulun kanssa.

- Heidän kanssaan on nyt varmistettu se, että heidän ammattiosaamisensa on juuri sitä, mistä meillä täällä Suomessa on pula. On siis kysymys erikoissairaanhoitajista, jotka tulevat leikkausaliin työskentelemään ja HUS on asettanut meille tarkat kriteerit siihen, että mikä heidän kielitaitotasonsa pitää olla jo silloin kun he saapuvat Suomeen, Harmala-Vanhanen sanoo.

Kielikoulutusta lisätty

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on huolestunut siitä, että riittävän kielitaidon toteaminen jää työnantajan vastuulle.

- Tämä on se ongelma, kun missään ei sanota, että mikä se on se riittävä kielitaito. Eli siinä on valtavasti eroavaisuuksia eri työnantajien kesken, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Henkilöstövuokrausyritys Medipower tuo Tallinnasta ja Tartosta sairaanhoitajia, jotka sijoittuvat erilaisiin tehtäviin ympäri Suomea. Medipowerin toimialapäällikkö Jenni Pelkonen kertoo, että hoitajien suomen kielen koulutusta on lisätty heidän omasta ja työnantajien toiveesta.

- Siellä nyt on tällainen virallinen EU:n mukainen kielitesti. Heidän pitää selvittää tasolla B1 ennen kuin he ylipäätäänsä sitten pääsevät tänne Suomen puolelle. Halutaan olla ihan varmoja, että kieli on varmasti hallinnassa, Pelkonen toteaa.

Medipower kurssittaa vuosittain noin sata virolaista sairaanhoitajaa, joista kielikokeen läpäisseet tulevat Suomeen työharjoitteluun. Kielikoulu kestää noin neljä kuukautta. Toimialapäällikkö Pelkonen ymmärtää Tehyn huolen ulkomaalaisten sairaanhoitajien kielikoulutuksesta, mutta heittää suurimman vastuun työnantajille.

- Ei se mielestäni täysin aiheetontakaan ole, mutta tietysti kannattaa tulla tutustumaan vaikka jokaisen eri yrityksen toimintatapoihin. Meillä ihan asiakkaatkin käyvät Virossa tapaamassa hoitajia ennen kuin he tulevat heille työharjoitteluunkaan, Pelkonen sanoo.