torstai 19. marraskuuta 2009

YLE: Thors: Oleskelulupien valvontaa kiristetään

YLE Kymenlaakso: Thors: Oleskelulupien valvontaa kiristetään 19.11.2009
Lue kaikki Kiina-jutusta (YLEn uutislinkit)

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) torjuu oleskelulupien myöntämiseen liittyvän arvostelun. Rajavartiolaitoksen Pekingin yhdyshenkilö sanoi alkuviikolla, että viranomaisilla ei ole riittävästi mahdollisuuksia tutustua Suomeen töihin tulevien taustoihin.

Esimerkiksi Kouvolan kiinalaisyrityksiin myönnettiin runsaasti lupia, vaikka toiminta on ollut vaatimatonta. Thorsin mukaan sekä työnantajien että työntekijöiden taustoja tutkitaan tällä hetkellä tarkasti mm. haastatteluin. Oleskelulupaa ollaan kuitenkin muuttamassa niin, että vain työntekijä voisi jättää hakemuksen hakemuksen lähtömaassa.

- Lisäksi lainsäädäntöä ollaan muuttamassa niin, että koko lupaprosessi kuuluu maahanmuuttoviraston toimivaltaan. Siten pystymme entistä paremmin tekemään ennakkovalvontaa ja tuottamaan tietoa joka auttaa työsuojelupiirien tekemää jälkivalvontaa, Thors toteaa.

Lakiuudistuksen pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn keväällä. Kouvolan kiinalaisyritysten ympärillä tutkitaan parhaillaan törkeää laittoman maahantulon järjestämistä. Kouvolan China Center on tullut myös sisäministeriössä tutuksi viime vuosina. Thorsin mielestä on syytä miettiä, onko viranomaisvalvonta pettänyt. Hänen mukaansa viranomaiset ovat saaneet aikaisemmin kritiikkiä siitä, että Kouvolaan ei ole myönnetty riittävästi viisumeja kiinalaisille.