torstai 26. marraskuuta 2009

Keskisuomalainen: Virheellistä tietoa ja ennakkoluuloja

Keskisuomalainen: Virheellistä tietoa ja ennakkoluuloja 26.11.2009

Maahanmuuttajaopettaja Riitta Virmalan mukaan maahanmuuttaja oivaltaa melko pian, että Suomi-neito on ankara emäntä.

- Meillä arvostetaan koulutusta, mikä on monelle uusi asia. Kotimaassaan ihmiset ovat saattaneet olla arvostetussa työssä, johon heillä ei ole ollut koulutusta. Täällä se ei onnistu. Lisäksi vaaditaan kielitaito.

Maahanmuuttajat eivät siis ole viemässä työpaikkojamme?

- Jos maahanmuuttaja saa työpaikan, se on hänen omaa ansiotaan. Eihän työnantaja ole hyväntekijä, joka palkkaa huonomman hakijan.

Mutta ne vievät kuitenkin naisemme?

- Enemmän viedään suomalaisia miehiä. Moni maahanmuuttaja tulee Suomeen avioliiton myötä ja enemmistö heistä on naisia. Suomessa on sitä paitsi enemmän naisia kuin miehiä, joten siitä vaan.


Rahat ne ainakin vievät ja kaikenlisäksi saavat kaiken niin helpolla?

- Kiintiöpakolaiset saavat kalustetun asunnon, kyllä. Kaikilla on kuitenkin samat etuudet kuin suomalaisilla. Ei työtön maahanmuuttaja saa yhtään korkeampaa peruspäivärahaa kuin suomalainen. On syytä muistaa, että pakolainen ei välttämättä ole köyhä. Turvaton ei tarkoita samaa kuin rahaton.


Mistä voi sitten tietää, onko pakolaisella oikea hätä vai tullaanko maahan vain elintason perässä?

- Kun pakolainen tulee rajalle, poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset ottavat selvää, onko hänen tarinansa tosi. Uskon, että elintasopakolaiset käännytetään tässä vaiheessa maasta pois.

Itsenäisyyttämme ne kuitenkin uhkaavat?

- Harrastan aktiivisesti vapaaehtoista maanpuolustusta, mutta en ole koskaan ajatellut, että maahanmuuttajat olisivat meille uhka.