sunnuntai 22. marraskuuta 2009

IS: Zyskowicz: Thorsilla asenneongelma

Ilta-Sanomat: Zyskowicz: Thorsilla asenneongelma 22.11.2009

Maahanmuuttoasioista hallituksessa vastaavan ministerin Astrid Thorsin (r) luottamus on koetuksella hallituksen sisällä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kertoi eduskunnan keskustelussa keskiviikkona, että muut voimat hallituksen piirissä ovat ottaneet aktiivisemman roolin Thorsille kuuluvassa turvapaikkapolitiikassa.

Zyskowicz viittasi hallituksen helmikuussa päättämiin linjauksiin. Hallitus muun muassa asetti tavoitteeksi vähentää perusteettomasti turvapaikkaa hakevien määrää.

- Odotan, että ministeri Thors toimisi entistä pontevammin tämän hallituksen tavoitteen toteuttamiseksi, Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz oudoksui sellaisia puheita, että turvapaikanhakijoiden määrät eivät Suomessa ole suuria verrattuna muihin Pohjoismaihin.

- Eivätkö ministeri ja hänen virkamiehensä ymmärrä, että nimenomaan emme halua Suomeen niitä ongelmia, joita naapurimaissa on nähty, kun turvapaikkapolitiikka on lähtenyt käsistä?

"Ministerillä asenneongelma"

Zyskowicz haistoi, että ministeri Thorsilla ja tämän lähimmillä virkamiehillä on asenneongelmaa, kun pitäisi ottaa kantaa perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin ja hakemusten käsittelyn nopeuttamiseen.

Thorsin kimpussa oli myös edellisessä hallituksessa maahanmuuttoasioista vastannut Kari Rajamäki (sd). Hallitus ei hänen mielestään ole pystynyt hillitsemään perusteettomien turvapaikanhakijoiden vyöryä.

- Väärien signaalien ja myös päätöksenteon heikkouden takia tilanne on riistäytynyt siihen, että meillä on lähes neljä tuhatta turvapaikanhakijaa haastattelematta.

"Hallitus vetkuttelee"

Rajamäki ihmetteli myös, miksi Suomessa ei ole ryhdytty toimiin ikätestien mahdollistamiseksi. Alaikäisten ja alaikäisinä esiintyvien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi.

- On pelkkää vetkuttelua ministeri Thorsin ja hallituksen taholta, ettei näitä asioita panna pikaisesti kuntoon, Rajamäki sanoi.

Ministeri Thors ei ollut paikalla kuulemassa ripitystä. Hän istui samaan aikaan hallituksen neuvottelussa. Rkp:n ryhmäjohtaja Ulla-Maj Wideroos (r) sanoi, että hakemusten käsittelyn nopeuttamiseen tarvitaan lisää rahaa ja siihen RKP:n eduskuntaryhmä on kyllä valmis.

Eduskunta keskusteli asiasta hyväksyessään eräitä pienehköjä muutoksia ulkomaalaislakiin.