tiistai 17. marraskuuta 2009

HS: Helsingin asuntojonossa jopa 18 hengen perheitä

Helsingin Sanomat: Helsingin asuntojonossa jopa 18 hengen perheitä 17.11.2009

Suurperheiden, etenkin somaliperheiden, asunto-ongelmat ovat vaikeutumassa Helsingissä. Asuntojonossa on jo nyt 530 suurperhettä, joissa on yhteensä noin 3 000 perheenjäsentä.

"Asuntoa hakevien joukossa on 18 hengenkin perheitä, ja nehän tarvitsisivat jopa kymmenen huoneen asuntoja. Suurperheet ovat etupäässä Afrikasta lähtöisin", kertoo osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kiinteistöviraston asuntoasiainosastolta.

Suuria asuntoja vapautuu kaupungin vuokrataloissa erittäin harvoin. Vain yksi yli kuuden huoneen asunto tulee uudelleen vuokrattavaksi tänä vuonna. Viiden huoneen asuntoja tulee tarjolle alle 20 kappaletta ja neljän huoneen vuokra-asuntoja vapautuu vuosittain 180.

Koska suuria vuokra-asuntoja ei ole saatavissa, esimerkiksi perheiden yhdistämisen kautta Suomeen muuttaneita somaleita joutuu asumaan hätämajoituksessa jopa vuoden. Tilapäisasunnoissa on tavallisesti kaksi tai kolme huonetta.

Ratkaisuja ei helposti löydy, sillä kaupungin asuntotuotantotoimisto rakentaa jatkuvasti uusia asuntoja. Ne ovat etupäässä pieniä. Jonossa on nyt 18 820 kotitaloutta, ja valtaosa niistä on yhden hengen talouksia.

Kaupungin hallinnossa on keskusteltu siitä, pitäisikö Helsingin asuntohankintayhtiön ostaa asunto-osakeyhtiötaloista suuria asuntoja, joita on ollut paljon myymättä.

"Siihen ei ole lähdetty, koska naapuruston reaktioita on pelätty", Luukkonen kertoo.