keskiviikko 25. marraskuuta 2009

MTV3: Ulkomainen halpatyövoima jyrää siivous- ja ravintola-alalla

MTV3: Ulkomainen halpatyövoima jyrää siivous- ja ravintola-alalla 25.11.2009

Ulkomaista halpatyövoimaa tulee Suomeen Viron lisäksi Bulgariasta, Puolasta ja Tshekeistä, sanoo Suomen pienyrittäjien puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen. Halpatyövoima koettelee erityisesti rakennusalaa, mutta myös siivous- ja ravintola-alaa.

- Myös metallipuolella on vastaavaa ongelmaa, mutta nimenomaan rakennusalalla on pieniä alihankintafirmoja, jotka toimivat suhteessa isoihin firmoihin. He ovat varmasti yksi suurimmista kärsijöistä ulkomaisen halpatyövoiman markkinoilla, Jyrkiäinen toteaa.

Helsingin Sanomat kertoo rakennusalan kärvistelevän erityisesti virolaisen - ja usein rikollisen - kilpailun vuoksi. Lehden mukaan taustalla ovat usein suomalaiset hämäräfirmat, jotka tuovat virolaisia rakennustyöläisiä Suomeen. Monet laiminlyövät veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Lehden mukaan viranomaisvalvonta on satunnaista eikä pelota alalla toimivia hämäräfirmoja.

Harri Jyrkiäisen mukaan ulkomainen halpatyövoima on pienyrittäjille suuri ongelma, ja osa toimijoista mitä todennäköisimmin hämäräfirmoja.

- Pinnan alla saattaa olla myös rikollista toimintaa, sanoo Jyrkiäinen.

- Suomalainen maksaa korkeat työnantajamaksut, eikä ulkoapäin tullut kilpailu vastaavaa noudata, summaa Jyrkiäinen ongelman, joka vie työtä suomalaisilta pienyrittäjiltä.

__________________________________________


Helsingin Sanomat: Suomalaisrakentajat vaikeuksissa virolaisten hämäräfirmojen takia

Virolainen halpakilpailu on vienyt monet suomalaiset rakennusalan yritykset vaikeuksiin. Niiden on mahdotonta kilpailla virolaisten hämäräyritysten kanssa.

Usein Viron kautta toimivien hämäräfirmojen taustalla on suomalaisia. Toiminta perustuu siihen, että lakia rikotaan niin kauan kuin se on mahdollista. Kun yritys jää kiinni kyseenalaisesta toiminnasta, työntekijät yksinkertaisesti siirretään uuteen pöytälaatikkofirmaan, joka sitten aloittaa puhtaalta pöydältä.

Nykyisen tilanteen taustalla on Viron taloustaantuma, joka on lopettanut rakentamisen siellä lähes täysin. Rakentajat ovat nyt Suomessa. Heille maksetaan pientä palkkaa, josta jätetään verot ja sosiaaliturvamaksut yleensä kokonaan maksamatta.

"Viranomaisvalvonta on niin satunnaista, ettei se toimi edes pelotteena", Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas sanoo.

Kuvateksti:
Rakennusliiton aluetomitsija Kari Koivunurmi (taustalla) tekee tarkastusta rakennustyömaalle Käpylässä, missä B.M.K Rakennus Oy on jättänyt maksamatta palkkoja virolaisille työntekijöilleen. Mikk Manilets on tehnyt töitä Suomessa rakennustyömailla kolmen vuoden aikana. Manilets tekee 10 tuntista päivää 10 päivää putkeen ja menee sitten kotiin Viroon 4:ksi päiväksi. Nyt hän on jäänyt ilman palkkaa ja toivoo saavansa rahat, että pääsisi kotiin.