tiistai 16. marraskuuta 2010

HS: Perussuomalaisen poliisin romanilausunto ihmetyttää

Uusi Suomi: Perussuomalaisen poliisin romanilausunto ihmetyttää 16.11.2010
Uutisanalyysi, Kimmo Oksanen: Komisarion mielestä "romani" on hyvä varkaan tuntomerkki 15.11.2010
Tom Packalén: Lietsooko Helsingin Sanomat persuvihaa? (blogi) 17.11.2010

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaan, komisario Tom Packalénin romanilausunto aiheuttaa ”poliisin sisäistä keskustelua”, kertoo Helsingin Sanomat paperilehdessään.

Asian vahvistaa lehdelle Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen, jonka mukaan eduskuntaan pyrkivän poliisin täytyy pitää kieli korostetusti keskellä suuta.

Helsingin Sanomien mukaan Packalen ihmetytti viikonloppuna poikkeuksellisella tiedotuksella. Poliisi otti viikonloppuna kiinni kaksi Romanian kansalaista epäiltynä varkauksista, ja asiasta tiedottanut Packalén kertoi kansalaisuuden lisäksi myös epäiltyjen etnisen taustan.

Packalénin mukaan epäillyt nimettiin romaneiksi, koska se on hyvä tuntomerkki. Hän ottaa kantaa romanikysymykseen myös vaaliblogissaan toteamalla muun muassa, että ”romanien paapominen EU-kansalaisten oikeuksien varjolla on ääriliberaalien kukkahattujen typeryyttä”.

Poliiseina työskentelevillä on oikeus asettua ehdolle vaaleissa.

_________________________________________________

Helsingin Sanomat: Vaaliehdokkaana olevan komisarion romanilausunto "sisäiseen keskusteluun"

Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen käyttää parikin kertaa sanontaa kielen pitämisestä keskellä suuta, kun on puhe johtavassa asemassa olevan poliisin pyrkimisestä eduskuntaan. "Vellit ja puurot eivät saa mennä sekaisin. Ehdoton lähtökohta on se, että virkaa hoidettaessa ei tehdä politiikkaa. Poliisin toiminnan pitää olla korostetun puolueetonta", Riikonen sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, komisario Tom Packalén herätti viikonvaihteessa huomiota romanilausunnollaan. Tapaus vaatii Riikosen mukaan "poliisin sisäistä keskustelua".

Poliisi otti viikonloppuna kiinni kaksi Romanian romania epäiltynä varkauksista. Kolme epäillyistä on vielä karussa.

Asiasta tiedottanut Packalén kertoi poikkeuksellisesti kansalaisuuden lisäksi epäiltyjen etnisen taustan. Packalén kertoi, että tällä kertaa epäillyt ja etsityt nimettiin romaneiksi, koska se on hyvä tuntomerkki.

Packalén käsittelee romaneita myös vaalisivuna toimivassa blogissaan.

Poliisipäällikkö Riikonen sanoo, että ehdokkaana olevan poliisin on nostettava itsekritiikki ja arvostelukyky korotettuun valmiustilaan.

Komisario Packalén jäi maanantaina jo aikaisemmin sovitulle kolmen viikon vuosilomalle. Poliisipäällikkö kuulee häntä loman jälkeen.

Neljä vuotta sitten kansanedustajaksi valittu ylikomisario Juha Hakola (kok) saattaa saada seuraa Helsingin poliisilaitokselta, josta politiikkaan pyrkii kolme muuta komisariota ja yksi vanhempi rikoskonstaapeli.

Väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on kokoomuksen listalla Uudenmaan vaalipiirissä. Packalénin lisäksi myös rikoskomisario Mika Raatikainen on perussuomalaisten ehdokkaana Helsingissä. Lisäksi Tolvasen alaisena työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Tomi Sevander on demarien ehdokkaana Helsingissä.

Varsinainen vaalikampanja alkaa vuodenvaihteen jälkeen. "Silloin ehdokkaiden on itse hyvä harkita, millaisia tehtäviä heidän on järkevää hoitaa vaalikampanjan aikana", Riikonen sanoo.

Poliisin palveluksessa olevilla on oikeus asettua ehdokkaaksi vaaleissa eikä heidän tarvitse olla vaalikaranteenissa työssään.

______________________________________

Uutisanalyysi, Kimmo Oksanen: Komisarion mielestä "romani" on hyvä varkaan tuntomerkki 15.11.2010

Soitin lauantaina poliisille. Halusin tehdä jutun aiheesta, josta STT oli juuri hetkeä aiemmin kirjoittanut otsikolla "Romaniliiga iski raha-automaateilla Helsingissä".

Puhelimessa oli päivystävä komisario Tom Packalén. Hän kertoi, että kiinni oli kaksi Romanian romania. Karussa oli vielä kolme.

Tämä ihmetytti minua kovasti. Ei se, että kiinni oli Romanian romaneja, vaan että poliisi kertoi sen. Yleensä he ovat tupanneet kertomaan vain kansalaisuuden, etnisen taustan kertominen kun on leimaavaa.

Packalén kertoi, että tällä kertaa epäillyt ja etsinyt nimettiin romaneiksi, koska se on hyvä tuntomerkki.

Kerroin, että tunnen sekä Romanian valtaväestöön kuuluvia että Romanian romaneja, enkä erota heitä toisistaan.

Pyysin Packalénia myös kuvailemaan, miltä romani näyttää. STT:n jutussa kun puhuttiin vain kahdesta hiphop-asusteisiin pukeutuneesta ja yhdestä tummassa asussa liikkuneesta...

"Emme me ala täällä kuvailemaan, miltä joku romani näyttää. Minäpä kysyn sinulta puolestani, miltä näyttää somali?" Packalén täräytti.

Hämmennyin. Packalénin mielestä romani oli varkaalle hyvä tuntomerkki, minusta ei. Yksilöivän sijasta se oli minusta yleistävä, leimaavakin.

"Mistä te muuten tiedätte, että he ovat romaneja?" kysyin. Etninen taustahan ei lue esimerkiksi passissa tai muissa virallisissa papereissa.

"No kun meillä on kaksi heitä kiinni täällä."

"Niin mutta mistä te tiedätte, että he ovat romaneja. Oletteko kysyneet heiltä, ovatko he kertoneet teille...?"

"Nyt sinä menet mielestäni asiattomuuksiin. Sinä vastaat kirjoituksistasi, anna poliisin vastata siitä, mitä tuntomerkkejä me annamme", Packalén neuvoi.

Okei. Ilmeisesti poliisi näkee naamasta, kuka on mustalainen, ja minä en.

Komisario Tom Packalén on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas. Hän on kirjoittanut seuraavaa: "Rikollisten maahanmuuttajien karkotuksia on helpotettava ja lisättävä. Ehdotan Suomeen ns. Pesäpallolakia: Kolmesta palosta ulos."

Halusin kysyä Packalénilta, onko hän poliisina samaa mieltä. Ja pysyvätkö poliisin ja poliitikon roolit erillään?

Soitin Packalénille uudelleen töihin sunnuntaina. Pahoitellen hän totesi, ettei voi kommentoida kysymyksiäni, Helsingin poliisilaitoksen ohjeistus kun kieltää politikoinnin työaikana.

_______________________________________

Tom Packalén: Lietsooko Helsingin Sanomat persuvihaa? (blogi)

Pakko vastata parilla sanalla Helsingin Sanomissa maanantaina julkaistuun kolumniin. Kärjistys tekstissä oli niin tarkoitushakuista ja häikäilemätöntä, että koko asia vääristyi - minun piikkiini.

Toimittaja Kimmo Oksanen kirjoitti, että minun mielestäni romani on hyvä varkaan tuntomerkki. Epäilen hänen tulkintaansa tahalliseksi väärinymmärrykseksi.

Kansanedustajaehdokkaana moinen kirjoittelu ei paljon haittaisi, ammatin puolesta vähän. Kirjoitan tätä ehdokkaan ominaisuudessa. Tekisi mieli kirjoittaa myös poliisina, mutta en voi sitä tehdä.

Kolumnissa annettiin ymmärtää, että olisin rasisti, joka käyttää työtään politikointiin.

Mielestäni se on kuitenkin Hesari, joka sotkee politikoinnin ja työnsä eli journalismin keskenään. Oksanen leimasi yhteiskunnallisesti merkittävää työtään tekevän ihmisen rasistiksi, koska tällä oli väärän puolueen jäsenkirja.

Vaikuttaa siltä, että Helsingin Sanomissa pelätään perussuomalaisia. Tämä on ikävää. Vihan lietsonnan sijaan toivoisin avointa keskustelua. Voidaan aloittaa vaikka siitä, mikä meissä persuissa pelottaa.