torstai 16. kesäkuuta 2011

Uusi Musta: 10 tapaa sanoa rasismille EI

Uusi Musta: 10 tapaa sanoa rasismille EI 16.6.2011

Rasismin vastustaminen on niin helppoa teoriassa – mutta entä käytännössä? Varsinkin, kun rasistiset teot koetaan niin eri tavoin. Mikä minä olen sanomaan rasismia kokeneiden puolesta, mitä heidän hyväkseen pitäisi tehdä? Toisaalta, miten voisin olla sanomatta mitään?

Nämä konkreettiset vinkit ovat syntyneet useiden asiantuntuntijoiden kommenttien perusteella - ihmisten, jotka ovat päivittäin asian kanssa tekemisissä. Ikävä kyllä monet ovat. Yksi haastateltavistani koki, että ilmapiiri ulkomaalaistaustaisia kohtaan on mennyt kuluneena keväänä "yhtäkkiä 10-20 vuotta taaksepäin".

Näiden ohjeiden lisäksi perustimme Facebookiin Tykkäämme erilaisista -kampanjan. Sillä haluamme näyttää, että minkäänlainen muukalaisvihamielisyys ei ole hyväksyttävää. Olemme varmoja, että suomalaisten hiljainen enemmistö on kanssamme samaa mieltä. Ota kantaa ja käy klikkaamassa tykkään!


10 käytännön keinoa sanoa rasismille ei

1. Kiinnitä rasistin huomio muualle. Mieti etukäteen, mitä teet tai sanot, jos huomaat rasistista käyttäytymistä julkisella paikalla. Osaatko kommentoida tilannetta provosoitumatta itse? Oletko hyvä arvioimaan, milloin tilanne on uhkaava? Jos se ei ole, rasistisesti käyttätyvälle voi sanoa ettei käytös ole sopivaa, tai että se on rikos.

Tai onko mahdollista kiinnittää rasistisesti käyttäytyvän huomio johonkin ihan muuhun? Voisitko mennä kysymään tietä tai lähintä pankkiautomaattia?

(Kun itse olin ensimmäistä kertaa uhkaavassa rasistisessa tilanteessa, en saanut sanaa suustani. Olin ravintolaseurueessa, jossa oli yksi ulkomaalainen mies ja useampi suomalainen nainen. Suomalaismies tuli haastamaan riitaa ja lähinnä käänsimme hänelle selkäämme. Jos tilanne olisi mennyt uhkaavammaksi, olisi ehkä pitänyt vain kysyä mieheltä, että käytsä usein täällä, mennäänkö tanssimaan?)

2. Näytä "uhrille" olevasi hänen puolellaan: mieti auttaisiko tilanteessa se, että esität tuntevasi hänet. Siten näytät molemmille osapuolille, että uhri ei ole yksin, vaan enemminkin rasisti. Jos tilanne jatkuu, tee rikosilmoitus. Voit myös antaa omat yhteystietosi ja luvata toimia tarvittaessa todistajana.

Jos et tee etkä sano mitään, hyväksyt hiljaa rasistisen hyökkäyksen ja annat samalla sen kohteelle vielä toisen nöyryytyksen: ”ketään ei kiinnosta, kaikkien mielestä tämä on okei”.

3. Myönnä omat ennakkoluulosi ja haasta ystäväsikin tekemään niin. Kaikilla on todennäköisesti jotain ennakkoluuloja, vaikka olisi omasta mielestään tosi suvaitsevainen. Ennakkoluuloista pääsee eroon 
parhaiten, kun ne pystyy myöntämään – tai jos niitä voi muuttaa uusia ihmisiä tapaamalla. Ennakkoluuloja tulee yleensä jatkuvasti lisää ja ne vahvistuvat, ellei niitä tietoisesti yritä murtaa. Omia ennakkoluuloja kannattaa säännöllisesti tuuletella. Ne voi jopa kirjoittaa paperille ja heittää paperit roskiin!

4. Vastusta rasismia verkossa. Jos ylläpidät tai moderoit jotakin netin keskustelupalstaa, ole kriittinen ja poista vähänkään vihamielinen aineisto. Levitä tietoa ja näkökulmia sosiaalisessa mediassa. Älä provosoidu aiheeseen liittyvissä verkkokeskusteluissa (tai jätä ne kokonaan lukematta!).

5. Tutustu edes yhteen uussuomalaiseen. Paitsi että haihdutat omia ennakkoluulojasi, vähennät myös uussuomalaisten ennakkoluuloja suomalaisista. Kun uussuomalaiset oppivat paremmin ymmärtämään suomalaista kulttuuria ja suomen kieltä, sitä paremmin he
 integroituvat ja samalla myös välttävät rasismia.

6. Anna lapsellesi mahdollisuus muodostaa omat mielipiteensä. Lapset 
saattavat nähdä isompia eroja vaikkapa muiden lasten luonteissa kuin 
ihonväreissä. Rasistiset asenteet opitaan usein kotona. Jo pienten 
lasten puheesta voi kuulla, miten he puhuvat rasistisesti, mutta
 selvästi aikuisten kielellä. Jos lapsi oppii rasistista 
kielenkäyttöä kodin ulkopuolella, kysele ja keskustele aihe auki hänen kanssaan.

7. Anna aikaasi, vaikka edes pari tuntia kuussa. Voisitko toimia vasta 
Suomeen tulleen tukihenkilönä, esimerkiksi SPR:n tai muun järjerstön 
kautta? Voisitko auttaa hankkimaan kirjastokortin, käymään pankkiautomaatilla, 
virastoissa ja ruokaostoksilla? Auttaa vieraskielistä lasta läksyissä, tai ryhtyä uussuomalaisen lapsen kummiperheeksi lapsesi koulussa? Tai kenties auttaa maahanmuuttajanaista lukemaan oppimisessa?

8. Osallistu elävään kirjastoon tai järjestä sellainen itse. Ideana on, että syrjintää kokevat voivat ”elävinä kirjoina” kertoa omia kokemuksiaan ”lainaajilleen”. Lainaajat voivat kerrankin kysyä ne tyhmät kysymyksensä ja purkaa omia ennakkoluulojaan.

9. Kanna kantaaottavaa vaatetta tai kauppakassia. Laita konkreettisesti takkiisi tai Facebook-statukseesi Vastustan rasismia
-rintamerkki.

10. Ota julkisesti kantaa, etenkin jos olet vaikutusvaltaisessa asemassa tai sanasi painaa muuten lähipiirissäsi. Esimerkiksi sisäministeriö otti vastikään kantaa positiivisen erityiskohtelun puolesta. Me Uudessa Mustassa päätimme ottaa kantaa perustamalla Facebook-kampanjan Tykkäämme erilaisista!

Juttua varten haastateltu:

* Petr Potchinchtchikov, Suomen venäjänkielisten yhdistysten liiton 
toiminnanjohtaja
* Abdirahim Hussein, somalikielen tulkki
* Pirjo Vesala, monikulttuurisuustyön suunnittelija, SPR
* Anita Novitsky, monikulttuurisuuden asiantuntija, sosiaaliohjaaja, Väestöliitto
* Erään monikulttuurisen helsinkiläiskoulun opettaja (halusi pysyä nimettömänä)
* Pentti Tarvonen, ylikonstaapeli Helsingin itäisestä poliisipiiristä
* Sampo Terho, Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja (ja perussuomalaisten europarlamentaarikko)

Aiheesta muualla:

* HS: Seitsemän kysymystä rasismista
* Meidän perhe: lapsi ja suvaitsevaisuuskasvatus
* Uuden Mustan Facebook-kampanja Tykkään erilaisista