tiistai 14. kesäkuuta 2011

YLE: Helsinki häätää pieniä romanileirejä jatkuvasti

YLE Helsinki: Helsinki häätää pieniä romanileirejä jatkuvasti 14.6.2011

Helsinki on pyytänyt poliisilta virka-apua laittomien romanileirien häätämiseksi kaupungin alueelta. Tänään tiistaiaamuna poistumaan kehotettiin kahteen eri paikkaan Kalasataman rannassa leiriytyneitä romaneja. Sosiaalikeskus Sataman pihassa olevaa leiriä häätökäskyt eivät kuitenkaan vielä koske, sillä sen kohtalo odottaa käräjäoikeuden päätöstä.

Sosiaalikeskuksen pihaan asettuneiden usean kymmenen romanin lisäksi pienempiä leirejä on viime aikoina perustettu eri puolille Helsinkiä.

Kaupunki pyysi poliisilta jälleen eilen virka-apua leirien tyhjentämiseksi ja kahden leirin häädöt Kalasataman rannassa toteutettiin tänään varhain aamulla.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan tiukentaa linjaansa romanikerjäläisten kohtelussa.

Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan päätös ei varsinaisesti muuta linjaa vaan luvattomiin leireihin puututaan välittömästi kuten ennenkin.

- Ystävällisesti käydään ilmoittamassa, että leiriytyminen täällä on luvatonta ja kehotetaan siirtymään Rastilan leirintäalueelle. Tai jos on jotain ongelmia, ottamaan yhteyttä oman maan suurlähetystöön.

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista sanoo, että kaupungin esittämät virka-apupyynnöt ovat viime aikoina olleet yleisiä.

- Niitä tulee harva se päivä. Kaupunki esittää poistumiskäskyn ja poliisi on paikalla varmistamassa, että kaikki sujuu jouhevasti.

Kujalan mukaan uusia leirejä ilmenee kuitenkin päivittäin, usein ne vain vaihtavat häädön jälkeen paikkaa.

- Kyllähän häädöt poliisia työllistävät. Se, aktivoituuko kaupunki nyt asiassa, jää nähtäväksi, Kujala toteaa.

_______________________________________

Vartti: Romanileiri häädettiin jälleen - poliisi alkaa jo turhautua

Poliisi on jälleen tiistaina joutunut hätistelemään luvattomasti leiriytyneitä romanikiertolaisia Helsingissä.

Aamukahdeksalta Kalasataman rannan tuntumassa alkanut operaatio sujui rauhallisissa merkeissä. Poliisipartiot seurasivat ylikomisario Timo Vainion mukaan lähinnä vain sivusta, kun kaupungin työntekijät kehottivat Bulgarian romaneja siirtymään laillisille leirintäalueille.

- Kaupunki pyysi jälleen virka-apua meiltä, koska Kalasatamaan oli saapunut viime yönä leiriytymään 20 autokuntaa, Vainio kertoo.

Vainion mukaan tuorein leiripaikka oli hieman eri kohdassa kuin entiset, koska kaupunki on pyrkinyt estämään betoniporsaiden ja muiden esteiden avulla kulun aiemmin väkeä houkutelleisiin paikkoihin. Siitä ei ole toistaiseksi tietoa, onko tiistaina tyhjennetyn leirin väki vasta Suomeen saapunutta vai jo useampaan otteeseen siirtymään kehotettua.

- Mahdollisesti voi olla samaa porukkaa, mutta uuttakin saapuu kyllä koko ajan, Vainio muotoilee.

Tyhjennyskeikat nykyisin poliisien arkea

Leiri saatiin Vainion mukaan tyhjäksi noin tunnissa. Vastaavanlaisia tehtäviä tulee Helsingin poliisin tehtäväksi tätä nykyä päivittäin.

- Tekisimme kyllä mielellämme muuta, mutta tällaista tämä vain on. Huolehdimme omasta osuudestamme virka-apua antavana osapuolena.

- Totta kai tämä turhauttaa. Tämä oli jo viime kesän ilmiö, mutta nyt se on sitä vieläkin enemmän, Vainio jatkaa.

Poliisi ei ole kuitenkaan keskittänyt tiettyjä partioita pelkästään romanien leirivahdeiksi. Luvattomat majailupaikat tyhjennetään Vainion mukaan täysin päivittäisresurssien puitteissa.

Purku-uhan alla olevan Sosiaalikeskus Sataman alueella leiriytymiseen poliisi ei toistaiseksi puutu. Kyseisen leirin tulevaisuus päätetään tuomioistuimessa.

Helsingin kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että se suhtautuu kielteisesti omien leirien perustamiseen romanikerjäläisille. Tämä ei Vainion mukaan tuo muutoksia poliisin toimintaan, vaan luvattomien leirien ilmaantumiseen puututaan vastaisuudessakin kaupungilta tulleen virka-apupyynnön myötä.