sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Suomen Kuvalehti: Mikko Heikka: Suomalaisia köyhiä ajetaan maahanmuuttajia vastaan

Suomen Kuvalehti: Mikko Heikka: Suomalaisia köyhiä ajetaan maahanmuuttajia vastaan 26.6.2011

Köyhyys nousi huhtikuussa pidettyjen eduskuntavaalien tärkeäksi teemaksi. Myös hallitusneuvotteluissa asia on nähty keskeiseksi. Köyhyys ei kuitenkaan ole uusi ongelma. Jo vuosia kirkon tutkimukset ja piispojen puheenvuorot ovat tuoneet esille kasvavan köyhyyden seuraukset erityisesti pitkäaikaistyöttömien, lapsiperheiden ja yksinelävien arjessa. Näitä puheenvuoroja ei ole kuultu.
[...]
Surullisinta nykyisessä tilanteessa on, että suomalaisia köyhiä on määrätietoisesti ajettu maahanmuuttajia vastaan. Käytyjen vaalien keskeiseksi teemaksi nousivat maahanmuuttajat. Poliittisessa retoriikassa esiintynyt maahanmuuttokriittisyys on vaalien jälkeen muuttunut arkipäivän rasismiksi. Maahanmuuttajat nähdään vihollisiksi, jotka syövät Suomen köyhien pöydästä.

Konkreettisesti tämä asenne näkyy kylmänä suhtautumisena kerjäläisiin. Poliitikot ovat näyttäneet huonoa esimerkkiä pyrkiessään kieltämään ja kriminalisoimaan kerjäämisen. Kerjäläiset on myös yhdistetty ihmiskauppaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Helsingin diakonissalaitoksen Rom pro drom -tutkimuksen tulokset puhuvat kuitenkin toista kuin poliitikot ja maahanmuuttokriitikot. Romanikerjäläiset eivät ole tutkimuksen mukaan rikollisia sen enempää kuin muutkaan, vaan tavallisia ihmisiä. Syrjäytyminen ja syvä köyhyys ovat saaneet heidät liikkeelle Euroopan unionin maihin. Ihmiskaupasta on vain vähäisiä viitteitä.

Romanien ongelmat on ratkaistava lähtömaassa. Euroopan unioni onkin tarttunut asiaan ja laatinut ohjelman romanien olosuhteiden parantamiseksi Romaniassa ja muissa Itä-Euroopan maissa. Tämä ei kuitenkaan poista pitkään aikaan kerjäläisyyttä Euroopan kaupunkien kaduilta.

Sivistysvaltiossa ei voi synnyttää eikä kuolla kadulla. Kerjäämistä ei voi myöskään kieltää lailla, sillä se johtaisi laittomien ilmiöiden vahvistumiseen. Romanien kohdalla on lopulta kysymys ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta. Siksi annan rahaa kerjäläisille.

Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan piispa.