lauantai 18. kesäkuuta 2011

HS: Kristillisten Päivi Räsänen ottaa vastuun maahanmuuttoasioista

Helsingin Sanomat: Kristillisten Päivi Räsänen ottaa vastuun maahanmuuttoasioista 18.6.2011

Tuleva sisäministeri Päivi Räsänen (kd) saa hoitaakseen maahanmuuttoasiat. Jyrki Kataisen (kok) ensimmäisessä hallituksessa ei ole edellisen hallituksen tapaan erillistä maahanmuuttoministeriä vaan nämä tehtävät siirtyvät sisäministerin hoidettavaksi.

Räsänen pitää Suomen ottamien kiintiöpakolaisten määrää nykyisellään riittävänä.

Hän sanoi HS:lle perjantai-iltana, että maahanmuuton osalta Suomessa kärsitään resurssiongelmista, mutta hän ei olisi ainakaan vielä kiintiöpakolaisten määrää laskemassa. Räsäsen mielestä Suomen pitäisi kiintiöpakolaisia valitessa huomioida paremmin se, minkälaiset pakolaiset sopeutuvat parhaiten suomalaiseen kulttuuriin. Hyvin sopeutuneista ryhmistä hän mainitsi esimerkkinä sudanilaiset kristityt ja vietnamilaispakolaiset.

Maahanmuuttajien kotouttaminen kuuluu Sdp:läiselle työministerille.

Hallituksessa on kaikkiaan 19 ministeriä. Pääministerinä aloittaa varmasti Katainen ja sisäministerinä Räsänen.

Ulkoministeriö jaetaan kolmeen osaan. Ulkoministerin pesti menee Sdp:lle, ulkomaankauppa- ja EU-ministeriys kokoomukselle ja kehitysyhteistyötä hoitavan ministerin tehtävät vihreille. Kehitysasioita hoitavan ministerin tehtäviin kuuluu myös valtion omistusohjausasiat.

Ulkoministeri on mahdollisesti Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Ulkomaankauppa- ja EU-asiat menevät todennäköisesti entiselle ulkoministerille kokoomuksen Alexander Stubbille.
________________________________________________

Iltalehti: Tuleva sisäministeri Räsänen: Maahanmuuttoon tiukennuksia

Tulevan sisäasiainministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan perheenyhdistämisissä on ollut liian väljä käytäntö.

Uuden hallituksen sisäasiainministeriksi nouseva kristillisdemokraattien Päivi Räsänen saa vastuulleen myös maahanmuuttoasiat.

Räsäsen mukaan joissain suhteissa maahanmuuttopolitiikkaa olisi kiristettävä.

- Suomessa on ollut esimerkiksi perheenyhdistämisissä väljä käytäntö. Hallitusohjelmassa linjataan, että käytäntöjen olisi oltava linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa. Se tarkoittaa käytännössä tiukennuksia. Kriteereitä suunnitellaan tarkennettaviksi siten, että ehtoihin sisältyy täysi-ikäisille perhettä kokoaville kohtuullinen asunto- ja toimeentuloedellytys.

Hän sanoo kuitenkin, että joissain maahanmuuttoon liittyvissä asioissa tarvitaan lisää inhimillisyyttä.

- Puolueellamme on humaani ja ihmisoikeuksia kunnioittava lähtökohta maahanmuuttoon, mutta toisaalta on huolehdittava yhteiskunnan turvallisuudesta.

_________________________________________________

Iltalehti: Räsänen: Kristityt pakolaiset pärjäävät paremmin - "Sydämen yhteys löytyy heti"

Tuleva sisäministeri aikoo keskustella kiintiöpakolaisten kulttuurisista valintaperusteista virkamiesten kanssa.

Tuleva sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd) toivoo, että pohdittaisiin tarkemmin, minkä kulttuuripiirin pakolaiset soveltuvat Suomeen.

- Kiintiöpakolaisten kohdalla pitäisi huomioida tarkemmin heidän kulttuurisen sopeutumisensa mahdollisuudet. Jotkut pakolaisryhmät ovat sopeutuneet hyvin Suomeen seurakuntien kautta. Esimerkiksi Sudanin kristityt pakolaiset otetaan suomalaisissa seurakunnissa avosylin vastaan. Sydämen yhteys löytyy heti.

Räsäsen mukaan ghettoutumista vähentää se, että pakolaiset löytävät jonkin henkisen yhteyden kantaväestöön esimerkiksi seurakuntien kautta.

- Tästä ei ole kirjausta hallitusohjelmassa. En ole laittamassa uskontoja järjestykseen, mutta totean sen, että Suomi on kulttuurisesti kristillinen maa ja valtaosa suomalaisista on kristittyjä.

Räsänen haluaisi, että asia otettaisiin paremmin huomioon valikoitaessa Suomeen kiintiöpakolaisia.

- Tämä ei vaadi lainmuutosta, koska pakolaiset valikoidaan joka tapauksessa, mutta aion käydä tästä asiasta keskusteluja virkamiesten kanssa, jotka suorittavat pakolaisten valikointia.

Onko keskusteluilla tarkoitus muuttaa käytäntöjä?

- En ota siihen nyt kantaa.

Mitkä kulttuurit ovat vaarassa jäädä suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle?

- En halua eritellä kulttuureita, mutta voidaan sanoa, että Euroopassa on huonoja esimerkkejä ajautumisesta yhteiskunnan ulkopuolelle. Hätääkärsiviä on otettava uskontokunnasta riippumatta, mutta emme voi ottaa kaikkia miljoonia, joten pitää olla mahdollisuus katsoa, mitä ryhmiä otetaan.

Maahanmuuttoasiat ovat uudessa hallituksessa sisäasiainministerin vastuulla.
__________________________________________________

YLE Häme: Räsänen sisäministerin salkusta: "Sopii teemaan Koti, uskonto ja isänmaa"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, riihimäkeläinen Päivi Räsänen ei saakkaan hoitaakseen sosiaali- ja terveysministerin tai perhepalveluministerin tehtäviä, vaan hänelle on lankeamassa Jyrki Kataisen sateenkaarihallituksessa hieman yllättäen sisäasiainministerin pesti. Kokoomuksen Anne Holmlundin työn jatkajana Räsäsen vastuulle tulisivat poliisia, rajavalvontaa, maahanmuuttoa ja pelastustoimea koskevat asiat.

Kristillisten puheenjohtaja, riihimäkeläinen Päivi Räsänen ottaa Jyrki Kataisen sateenkaarihallituksessa hoitaakseen sisäasiainministerin tehtävät. Räsäsen vastuulle tulisivat poliisia, rajavalvontaa, maahanmuuttoa ja pelastustoimea koskevat asiat.

Vielä viikko sitten puheenjohtaja, lääkäri Päivi Räsänen totesi Ylen haastattelussa, että helpointa olisi jos hoidettavaksi tulisi ministeripesti, jossa oma osaaminen on vahvinta.

Sosiaali- ja terveysministerin sekä peruspalveluministerin tehtävät menivät salkkujaossa kuitenkin kokoomukselle ja sosiaalidemokraateille.

Näin kristillisdemokraattien ainoaksi salkuksi tuli sisäasiainministerin salkku.

- Neuvotteluryhmämme on tyytyväinen myös ministerisalkkuun: Tämä sopii erinomaisesti vaaliteemaamme Koti uskonto ja isänmaa, toteaa Räsänen puolueensa kotisivuilla lauantaina.

Sisäministeriö vastaa poliisi- pelastus-, maahanmuutto- ja rajavalvontatoimista. Edellisessä hallituksessa oli erikseen maahanmuuttoministeri, nyt se sulatetaan sisäministerin töihin.

Uusi sisäministeri saa pöydälleen perintönä Hämeessäkin paljon jupinaa aiheuttaneen hätäkeskusuudistuksen.

Päivi Räsänen ennätti jo perjantai-iltana todeta Helsingin Sanomille ettei hän pudottaisi kiintiöpakolaisten määrää. Hän toisti aiemman ajatuksensa siitä, että kiintiöpakolaisia valitessa pitäisi huomioida minkälaiset pakolaiset sopeutuvat Suomeen parhaiten.

Hyviä esimerkkejä tästä ovat hänestä sudanilaiset kristityt ja vietnamilaispakolaiset.

Maahanmuuttajien kotouttaminen kuuluu puolestaan sosiaalidemokraattisen työministerin vastuulle.

Riihimäkeläistä ministeriä ei Suomen hallituksessa ole istunut sitten kokoomuksen Iiro Viinasen valtiovarainministerin päivien.

Ministeripestit vahvistetaan puolueissa viikonlopun aikana.