sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Nelonen: Uusi sisäministeri: Pyrin yhteistyöhön Halla-Ahon kanssa

Nelonen: Uusi sisäministeri: Pyrin yhteistyöhön Halla-Ahon kanssa 19.6.2011

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen itse olisi halunnut sosiaali -ja terveysministeriksi, mutta toisin kävi. Uuden hallituksen valtapuolueet päättivät sysätä maahanmuuttoasiat kristillisdemokraattien syliin ja siihen oli tyytyminen.

Nyt hän on se ministeri. johon kohdistuu perussuomalaisten kovin kritiikki tulevalla hallitustaipaleella. Räsänen tiedostaa tilanteen.

- Katainen ei perustellut, miksi hän tarjosi sitä paikkaa meille, Räsänen sanoo.

- Tämä on vahva salkku pienelle puolueelle. Mutta onhan tämä tietenkin myös haastava. Sisäiseen turvallisuuteen ja maahanmuuttoon kohdistui vaalien aikana melkoisia paineita. En tiedä, oliko se syy, että tämä salkku meille haluttiin antaa.

Räsänen siis pääsee takuuvarmasti perussuomalaisten kuulusteltavaksi muun muuassa hallituksen kyselytunnilla. Perussuomalaisten voimahahmo Jussi Halla-aho tosin yllätti ilmoittamalla Verkkouutisten haastattelussa, että Räsänen on sisäministeriksi hyvä valinta. Halla-ahon mielestä puolueiden linja varsinkin maahanmuuttajiin on pitkälti yhteneväinen.

Tuleva sisäministeri ottaa kehut rauhallisesti vastaan.

- Kansanedustaja Halla-aho on tärkeä yhteistyökumppani siinä mielessä, että hän on hallintovaliokunnan puheenjohtaja ja tekee paljon yhteistyötä sisäministerin kanssa. Siinä mielessä otan positiivisen kommentin mielihyvin vastaan, Räsänen sanoo. - Aion pyrkiä hyvään yhteistyöhän hänen kanssaan.

Räsänen ei kuitenkaan hyväksy väittämää yhteneväisestä linjasta.

- Varmasti meillä on ihan oma linjamme. Puolueemme korostaa jokaisen ihmisen ihmisarvoista elämää. Emme kuitenkaan aio olla sinisilmäisiä vaan haluamme vahvistaa yhteiskunnan turvallisuutta.

Tuleeko maahanmuuttopoliitiikka siirtymään perussuomalaiseen suuntaan?

- En halua luonnehtia sitä minkään poliittisen puolueen leimalla. Hallitusohjelmassa linjataan maahanmuuttopolitiikkaa toisaalta syrjimättömyys- ja toisaalta turvallisuusnäkökulmasta.

Räsäsen mukaan hallitusohjelma kuitenkin tiukentaa käytäntöjä. Hallitus aikoo muun muuassa nopeuttaa turvapaikanhakijoiden käännytyksiä ja perheiden yhdistämisille saatetaan laittaa tiukemmat ehdot.

- Perheenyhdistämisessä saatetaan ottaa taloudelliset näkökohdat huomioon eli katsottaisiin, että pystyykö maahanmuuttaja elättämään perheen, Räsänen sanoo. - Perheen yhdistäminen vaatisi, että hän pystyy huolehtimaan perheen toimeentulosta ja asumisesta. Sitä meidän on nyt sitten harkittava, että toteutuuko se.

Maahanmuuttokysymyksen lisäksi myös aselain uudistaminen aiheuttaneen Räsäselle harmaita hiuksia. Oppositiossa puolue vastusti tiukennuksia. Nyt hän vastaa asian valmistelusta.

- Nyt on katsottava hyvin tarkasti, että tarvitaanko uudistuksia, Räsänen sanoo.