keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Verkkouutiset: Passittomat uhkaavat valua pimeisiin töihin

Verkkouutiset: Passittomat uhkaavat valua pimeisiin töihin 15.6.2011

Työssä käyvä ulkomaalainen voi joutua palkkapäivänä vaikeaan tilanteeseen: pankki ei suostu avaamaan tiliä, eikä pomo maksa käteisellä.

Vähemmistövaltuutetun toimiston tiedossa on kymmeniä tapauksia, joissa turvapaikanhakija tai oleskeluluvan haltija on jäänyt ilman pankkipalveluja.
Syynä on Suomen lain tiukka tulkinta. Tili voidaan avata vain, jos asiakas pystyy todistamaan henkilöllisyytensä.

Suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu Suomeen ilman passia. Kaoottisessa kotimaassa ei usein ole mitään tahoa, joka sellaisen myöntäisi.

–Joku on löytänyt siivoustyöpaikan eikä saa sitä ensimmäistä palkkaansa edes tilille, kun ei ole saanut tiliä avattua. Se tuntuu vähän kohtuuttomalta, toteaa ylitarkastaja Päivi Keskitalo vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Passitonkin voisi lain mukaan aloittaa työt kuuden kuukauden maassaolon jälkeen.

Käytännöt vaihtelevat konttoreittain

Oleskelulupa myönnetään turvapaikanhakijalle yleensä 1–2 vuoden kuluessa. Vailla kotimaansa passia oleva voi sen jälkeen saada muukalaispassin.

Muukalaispassin omistavalle voidaan avata tili, joskaan kaikki pankit eivät sitä suostu tekemään. Muukalaispassiin jää nimittäin passittomuudesta merkintä, josta pääsee eroon vasta, kun henkilöllisyys myönnetään kymmenen vuoden maassaolon jälkeen.

Sillä välin on vain kierrettävä konttoreita, kunnes niistä löytyy lain löyhempi tulkitsija, joka suostuu avaamaan tilin. Muitakin vaihtoehtoja on.

–Usein palkkatulot ohjataan jonkun luotettavan ystävän tilille, Keskitalo kertoo.

Uhkana on, että työntekijät ajautuvat harmaille markkinoille.

Keskitalo korostaa, että maahanmuuttajien työllistyminen on koko yhteiskunnan etu.

–Toisaalta edellytetään kotouttamista ja kotiutumista, mutta sitten asetetaan rajoituksia työnteolle. Ihmiset eivät pääse osallistumaan yhteiskuntaan täysvaltaisesti.

Sisäministeriö on myös havahtunut ongelmaan ja alkanut selvittää sitä.