keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Nurmijärven Uutiset: ”Pakolaisasiassa päätä ei voi työntää pensaaseen”

Nurmijärven Uutiset: ”Pakolaisasiassa päätä ei voi työntää pensaaseen” 15.6.2011
Nurmijärven Uutiset: Johannes Haapalainen haluaa Nurmijärvelle kiintiöpakolaisia 1.6.2011

– Ei tässä mitään yllättävää ollut, perusennakkoluuloista suhtautumista, kommentoi kunnanvaltuutettu Johannes Haapalainen (kd) tekemänsä valtuustoaloitteen aikaansaamasta keskustelusta.

Haapalainen teki viime kunnanvaltuustossa aloiteen kiintiöpakolaisten ottamisesta Nurmijärvelle. Aloitteesta on käyty keskustelua Nurmijärven Uutisten nettisivuilla ja Haapalainen on saanut siitä myös suoraa palautetta. Nurmijärven Uutisten keskustelupalstalla netissä kommenteista suurin osa on ollut sävyltään kielteisiä. Haapalaiselle suoraan tulleista kommenteista taas kaikki ovat olleet yhtä lukuunottamatta aloitteen kannalta myönteisiä.

– Ihmiset sotkevat maahanmuuttajat ja kiintiöpakolaiset, joista Suomen valtio on luvannut huolehtia. Kiintiöpakolaiset ovat äärimmäisessä hädässä, he tarvitsevat huolenpitoa ja turvaa. Kiintiöpakolaiset ovat täysin eri asia kuin maahanmuuttajat, jotka tulevat Suomeen esimerkiksi työn perässä, Haapalainen sanoo.

Hän korostaa myös sitä, että kiintiöpakolaiset ovat usein koulutettua väkeä, jolla on kielen opittuaan hyvät mahdollisuudet tehdä töitä Suomessa. Toisaalta osa kiintiöpakolaisista haluaa palata kotimaahansa, kunhan olot siellä rauhoittuvat.

Viime aikoina keskustelu pakolaisista on kärjistynyt somalinuoriin. Haapalainen muistuttaa, että kiintiöpakolaisia tulee myös monista muista maista. Johannes Haapalainen on tyytyväinen siihen, että pakolaisista ja maahanmuuttajista keskustellaan.

– Viime aikoina maahanmuuttokielteiset ajatukset ovat olleet vallalla. Hyvä, että myös myönteiset kommentit pääsevät nyt esille.

Johannes Haapalainen uskoo edelleen, että Nurmijärvi olisi pakolaisten kannalta parempi kotoutumisympäristö kuin pääkaupunkiseudun lähiöt ovat. Eikä kiintiöpakolaisista huolehtimista voi hänen mielestään jättää kokonaan Helsingin ja Vantaan asiaksi.

– Sellaista vieraan pelkoahän tässä on paljon. Asia ei kuitenkaan ratkea sillä, että työntää päänsä pensaaseen, Haapalainen sanoo.

__________________________________________

Nurmijärven Uutiset: Johannes Haapalainen haluaa Nurmijärvelle kiintiöpakolaisia

– Nurmijärvellä on yhtäläinen velvollisuus ottaa kansainvälistä vastuuta kuin naapurikunnillakin, sanoo kunnanvaltuutettu Johannes Haapalainen (kd).

Haapalainen on tehnyt valtuustoaloiteen, jossa vaaditaan selvitystä kunnan mahdollisuudesta ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Hän haluaa myös selvittää, mitä pitäisi tehdä, jotta kunta voisi tarjota heille hyvän ja turvallisen paikan asua.

Johannes Haapalaisen mielestä Nurmijärvi on pyrkinyt esittämään kansainvälisessä vastuunotossa pientä maalaiskuntaa. Kiintiöpakolaisten ottaminen kuntaan oli viimeksi esillä -90-luvun alussa ja tällöin kunta ilmoitti, että pakolaisia ei haluta. Nuiva suhtautuminen pakolaisiin on Haapalaisen mukaan tuonut kunnalle huonoa mainetta.

– Tänne on kuitenkin viime vuosina muuttanut niin paljon ulkomaalaisia, etteivät pakolaiset enää joutuisi silmätikuiksi. Uskon, että heidän olisi turvallisempi asua täällä kuin lähiöissä. Nurmijärveläisillä ei ole tarvetta rasistiseen provokaatioon, Haapalainen arvelee viitaten viime aikojen ulkomaalaisvihamielisiin tapahtumiin.

Haapalainen ei tehnyt tarkoituksella aloitettaan kiivaimman ulkomaalaiskeskustelun aikaan, vaan kertoo suunnitelleensa aloitteen tekemistä pitkään. Hän arvostelee kuitenkin perussuomalaisten viime aikojen toimintaa sähläämiseksi ja heidän julkisuudessa esittämiä lausuntojaan niin epäselviksi, että ne antavat ihmisille monia tulkintamahdollisuuksia.

– En hyväksy sitä, että ihmiset korostavat suomalaisuuttaan painamalla ja halveksimalla ulkomaalaisia. Nuorten rasistisesta käytöksestä ovat vastuussa vanhemmat ja heidän tapansa toimia. En koe, että nuorilla olisi itsellään tällaista ajattelua, Haapalainen sanoo.

Skinhead-meininkiä Nurmjärvellä ei Haapalaisen mielestä sellaisenaan ole, mutta sitä voi olla muihin alakulttuureihin sekoittuneena.

Haalapalaiselle ovien avaaminen ulkomaalaisille on itsestään selvyys. Hänen isänsä oli mukana hiippakunnallisessa vapaaehtoistoiminnassa ottamassa vastaan ensimmäisiä Suomeen tulevia venepakolaisia. Haapalainen haluaa Nurmijärvelle juuri kiintiöpakolaisia , koska he ovat äärimmäisessä hädässä olevia ihmisiä, joiden auttaminen on kaikkien velvollisuus.

Johannes Haapalaisen valtuustoaloitteen on allekirjoittanut kaksikymmentäneljä kunnanvaltuutettua. Osa valtuutetuista kiitteli hänen aloitettaan, osasta Haapalainen taas on saanut sen käsityksen, että he ovat pelänneet tämän asian esille tuloa. Kuntalaisilta Haapalainen ei ole vielä saanut kommentteja.

Sopivana pakolaismääränä Haapalainen pitää viittä tai kuutta perhettä vuodessa. Koko Suomen pakolaiskiintiö on 750 henkeä vuodessa, mutta heille kaikille ei viime vuonna löytynyt sijoituskuntia.