torstai 16. kesäkuuta 2011

YLE: Konnunsuon vankilan tiloihin harkitaan säilöönottokeskusta

YLE Etelä-Karjala: Konnunsuon vankilan tiloihin harkitaan säilöönottokeskusta 16.6.2011

Lappeenrannassa vankilakäytöstä poistuvan Konnunsuon vankilan tiloihin harkitaan maastapoistettavien ulkomaalaisten säilöönottokeskuksen perustamista. Säilöönottokeskukselle on selvä tilaus itärajalla.

Tällä hetkellä ongelmana on, että Suomessa on vain yksi säilöönottokeskus Metsälässä. Säilöönottoyksikön mahdollinen tulo Konnunsuolle liittyy poliisihallinnon suunnitelmaan kehittää turvapaikkaprosessia ja säilöönottoa.

- Jos tämä kokonaisuus haluttaisiin saada optimaaliseksi, niin selvä tilaus tälle toiselle säilöönottoyksikölle ja nimenomaan itärajalle. Metsälän keskus on niin täynnä, että sinne ei saada näitä maastapoistettavia. Metsälän keskus on myös etäällä. Meillä pääasiallinen maasta poistamisen suunta on itä, joten se on maantietellisesti väärässä paikassa, sanoo Etelä-Karjalan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna.

Jos Metsälän keskus on täynnä, maasta poistettavia joudutaan säilyttämään poliisivankiloissa poliisin tiloissa.

- Siinä on erityiset säännökset, kuinka kauan se on mahdollista ja millä edellytyksillä. Tämän asian kanssa on jatkuvasti vaikeuksia, sanoo Wasastjerna.

Pienin muutoksin säilöönottoyksiköksi

Konnunsuon vankila-alueen omistajan kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja Joutsenon vastaanottokeskuksen siirtymisestä Konnunsuolle.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ideaali tilanne olisi se, että säilöönottokeskuksia olisi samalla alueella, jossa turvapaikanhakijoita majoitetaan ja heidän asioitaan käsitellään.

- On luonnollista, että uusia tiloja kartoitettaessa yritetään ottaa esille kaikki uusista tiloista mahdollisesti saatavat hyödyt, sanoo Repo.

Revon tietojen mukaan Konnunsuolle pystyttäisiin pienin muutoksin perustamaan säilöönottoyksikkö.

_______________________________________

Helsingin Sanomat: Joutsenon vastaanottokeskus saanee tilat Konnunsuon vankilasta

Joutsenon vastaanottokeskus on muuttamassa lakkautettuun Konnunsuon vankilaan. Maahanmuuttoviraston esitys asiasta lähtee sisäministeriön vahvistettavaksi ensi viikolla. Päätöstä odotetaan pikaisesti, sillä vastaanottokeskuksen tilojen on oltava tyhjillään kesällä 2012.

Tiuruniemen entisessä sairaalassa sijaitseva vastaanottokeskus tarvitsee uudet tilat, koska Rauhan-Tiurun aluetta kehitetään matkailu- ja hyvinvointikäyttöön. Tyhjentyneen Konnunsuon vankilan uusi omistaja on kiinteistöpalveluyritys Royal House, joka on puolestaan etsinyt kiinteistölle uutta toimijaa.

Konnunsuon vankila-alueella nähdään mahdollisuuksia myös toiselle säilöönottokeskukselle. Maasta poistettavien henkilöiden säilyttämiseen tarkoitettuja säilöönottokeskuksia on Suomessa nykyisellään vain yksi. Säilöönottokeskus-suunnitelmasta kertoi ensimmäisenä Yle Etelä-Karjala.