torstai 9. kesäkuuta 2011

YLE: YK:n pakolaisvaltuutettu vetoaa myös Suomeen

YLE Uutiset: YK:n pakolaisvaltuutettu vetoaa myös Suomeen 9.6.2011

Suomessa vieraileva YK:n pakolaispäävaltuutettu Antonio Guterres pitää pakolaisvirrasta Syyriasta Turkkiin erittäin huolestuttavana. Pelkästään viimeisen vuorokauden aikana on yli tuhat ihmistä paennut Jisr al-Shoughhourin kaupungin alueelta 20 kilometrin päähän Turkin puolelle. Tähän mennessä Syyria on ollut alueella pakolaisia vastaanottava maa.

Viime päivien tapahtumien taustalla on voimakkaita poliittisia virityksiä myös maailmanlaajuisesti. YK:n turvallisuusneuvostossa valmistellaan Syyrian vastaista päätöslauselmaa, jota Venäjä kertoo vastustavansa.

Tapahtumista ei ole tarkkoja tietoja ja siviilit pakenevat henkensä edestä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillai kehotti Syyria lopettamaan hyökkäykset omaa kansaansa vastaan. Pillain mukaan yli tuhat ihmistä on saattanut kuolla ja yli kymmenen tuhatta on pidätetty maaliskuussa alkaneiden levottomuuksien jälkeen.

Tilanne on hankala avustusjärjestöille, sillä Syyriassa on tuhansia pakolaisia naapurimaista.

Guterres kertoi YLE Uutisten haastattelussa, että syyrialaiset ovat aina ottaneet vastaan avokäsin pakolaisia, palestiinalaisia ja irakilaisia. Nyt YK:n pakolaisjärjestö UNHCR yrittää tehdä parhaansa, jotta alueen avustusoperaatiot eivät vaarantuisi.

- Tietenkin hätä on humanitäärilseltä kannalta valtava, Guterres sanoi.

Toivoo suomalaisilta vieraanvaraisuutta

Libyasta on viime kuukausien aikana paennut kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden tulevaisuus on epäselvä. He eivät voi jäädä pysyvästi Egyptiin tai Tunisiaan.

Guterres vetoaakin europpalaisiin.

-Suurella joukolla ihmisiä ei ole paikkaa, minne mennä. Luotan eurooppalaiseen solidaarisuuteen ja olen varma, että sitä löytyy myös suomalaisilta, hän sanoi.

Tunisian kansannousun alettua venepakolaisten usein epätoivoisista matkoista Italiaan tuli lähes arkipäivää. Tunisiaan on tullut veneillä ainakin 25 000 ihmistä. Satoja, ehkä tuhansia on hukkunut matkalla. YK toivoo, että EU- maat auttaisivat enemmän, myös Suomi.

-Suomella on nykyään yksi Euroopan pätevimmistä kiintiöjärjestelmistä. Joillakin paikkakunnilla voi olla ongelmia, joten toivomme, että niissäkin olisi vieraanvaraisuutta tällaisissa tilanteissa.