maanantai 20. kesäkuuta 2011

HS: Raportti: Pitkäaikaistyöttömyys piinaa pakolaisia Ruotsissa

Helsingin Sanomat/STT: Raportti: Pitkäaikaistyöttömyys piinaa pakolaisia Ruotsissa 20.6.2011
Tukholman lääninhallituksen raportti verkossa (pdf)

Alle puolet Ruotsiin tulevista pakolaisista on työllistynyt yhdeksän vuoden maassaolon jälkeen, käy ilmi maan lääninhallitusten teettämästä selvityksestä.

Tukholman lääniin asettuneilla pakolaisilla on kuitenkin keskimääräistä parempi mahdollisuus löytää työpaikka. Alueella noin 54 prosenttia pakolaisista oli työllistynyt yhdeksän vuoden jälkeen, kun muualla maassa lukema oli 44 prosenttia.

Keskimääräinen työllisyysprosentti Tukholman alueella on 76.

Raportin mukaan ani harva pakolainen saa koulutusta vastaavaa työtä. Alle 20 prosentilla lukion jälkeistä koulutusta saaneista pakolaisista on ammatti, joka vastaa heidän koulutustasoaan.

Raportissa on tarkasteltu ensimmäistä kertaa pakolaisten työllisyystilannetta. Aiemmissa tutkimuksissa pakolaisia ei ole tarkasteltu omana erityisryhmänään.

Ruotsin hallitus lupasi toukokuussa erityistoimia saadakseen ulkomaalaistaustaisia ihmisiä paremmin mukaan työelämään. Tavoitteena on muun muassa parantaa ruotsin opetusta, jatkaa verohelpotuksia alempi- ja keskituloisille, lisätä tukitoimia yritystoimintaan sekä luoda aktiivisempaa työmarkkinapolitiikkaa.

Ruotsissa syntyneiden työllistymisaste oli maaliskuussa 11 prosenttiyksikköä ulkomailla syntyneitä korkeampi.