tiistai 28. kesäkuuta 2011

YLE: Helsingin vastaanottokeskuksista karsitaan sata paikkaa

YLE Helsinki: Helsingin vastaanottokeskuksista karsitaan sata paikkaa 28.6.2011
YLE Helsinki: Vastaaottokeskusten paikkoja karsitaan (audio, 4:27 min)

Maahanmuuttovirasto vähentää loppuvuoden aikana noin 550 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista. Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut viime vuodesta lähes 40 prosenttia. Vapaita paikkoja on eniten Helsingin ja Joutsenon vastaanottokeskuksissa.

Sekä Helsingistä että Joutsenosta vähennetään sata paikkaa heinäkuun alusta alkaen. Molemmat ovat niin kutsuttuja kauttakulkuyksiköitä, joihin turvapaikanhakijat majoitetaan turvapaikkatutkinnan ajaksi.

Maahanmuuttovirastosta vakuutetaan, että tarvittaessa uusia majoituspaikkoja pystytään perustamaan nopeasti. Tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti, sanoo Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen.

- Aika huonosti tilannetta pystyy ennakoimaan. Esimerkiksi Pohjois-Afrikan tilanne saattaa näkyä täällä viiveellä. Helsingissä yksiköitä ei suljeta, eli samat sängyt on meillä käytettävissä vaikka heti, jos tarvetta ilmenee.

Alustavien tilastojen mukaan Suomesta haki turvapaikkaa tammi–toukokuussa 1 137 henkilöä, mikä on 39 prosenttia edellisvuoden alkua vähemmän. Koko vuonna hakijoita arvioidaan saapuvan noin 2 500–3 000.