torstai 9. kesäkuuta 2011

YLE: Kiinalaiset odottavat kohtaloaan China Centerissä

YLE Kymenlaakso: Kiinalaiset odottavat kohtaloaan China Centerissä 9.6.2011

Kouvolan China Centerissä parikymmentä kiinalaista pitää edelleen kauppaa. He eivät kuitenkaan tiedä, miten kauan he voivat toimia tiloissa ja asua vuokra-asunnoissaan.

Kouvolan China Centerin taustayrityksen ajauduttua talousvaikeuksiin, lunasti päävelkoja tontit ja kiinteistöt. Kauppaan kuului tontilla olevat rivitalot, joissa asuu yhä kauppakeskuksen väkeä. Vuokraa ei ole enää maksettu, joten lämmin vesi on katkaistu, sähköt toimivat ainakin toistaiseksi. Kauppa käy vielä hiljaisesti kanta-asiakkaiden voimalla.

- Siitä ei saa paljoa, mutta riittävästi, kuvaa yksi keskuksen kauppiaista Miao Zi Ye.

Miao Zi Ye tuli Kouvolaan Unkarista vuonna 2008. Nyt hän haluaisi jäädä kaupunkiin, mutta oleskelulupaa on vaikea saada. Nykyinen lupa umpeutuu marraskuussa. Miao Zi Ye haluaisi Suomeen myös vaimonsa, jota hän ei ole nähnyt kahteen vuoteen.

Kauppakeskuksen johtajan mukaan 90 prosenttia kauppiasta on jo lähtenyt. Kuusi perhettä asuu China Centerin rivitaloissa, osa osti asunnot keskustasta ja osa asuu vuokralla.

Kaupungin apu vielä kysymysmerkki

Maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurrin mukaan kaupungin pitäisi kantaa vastuu kiinalaisista, koska heidät kutsuttiin aikanaan kaupunkiin. Maahanmuuttopalvelut voivat auttaa perheitä jonkin verran, mutta Kurri kääntyisi asiassa myös yritysten suuntaan.

- He tulivat yrittäjinä, on kysymys työvoiman maahanmuutosta. Heitä voidaan tukea esimerkiksi neuvonnan kautta. Heidän pitäisi saada kääntyä myös sosiaalipalveluiden puoleen, sanoo Kurri.

Kiinalaiset ovat pyytäneet apua lisäksi seurakunnalta. Seurakunta on suunnitellut heille Kiina-iltaa ja luvannut ilmaista tulkkipalvelua.