torstai 16. kesäkuuta 2011

Kyrkpressen: Kurdisk familj avvisad – trots kyrkoasyl

Kyrkpressen: Kurdisk familj avvisad – trots kyrkoasyl 13.6.2011

Efter två år i Sydösterbotten avvisas en kurdisk familj på sex personer från Finland. Kyrkoasylen gav dem en månads tidsfrist på avvisningen.

Den kurdiska familj som fick kyrkoasyl i Kristinestad har avvisats.

– Vi gjorde allt vi kunde för att de skulle få stanna men det känns verkligen som om den finska lagen är skriven så att vi inte ska behöva ta emot en enda människa här i landet, säger kaplan Johan Eklöf i Lappfjärd-Kristinestads församling.

Med hjälp av en advokat lämnades en ansökan in till högsta förvaltningsdomstolen om att återflyttningen inte skulle verkställas. Man lyckades också ordna ett heltidsjobb åt mamman i familjen för att om möjligt klassa föräldrarna som gästarbetare istället för asylsökande.

– De når ändå inte upp till den inkomstgräns som Finland kräver av gästarbetare.

Processen för att få arbetstillstånd var också så lång att polisen inte ville vänta. Avvisningen verkställdes i början av juni.

– Jag vet att familjen har kommit fram till Turkiet och vi fortsätter att stöda och hjälpa dem på distans, säger Eklöf. Det har varit lätt att samla in pengar eftersom folk är så engagerade och har så stor medkänsla för familjen.