keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Aamulehti: Katainen: Rasismille tiukka ei, EU-politiikalle kyllä, kansan ei tarvitse tietää kaikkea

Aamulehti: Katainen: Rasismille tiukka ei, EU-politiikalle kyllä, kansan ei tarvitse tietää kaikkea 22.6.2011

Pääministeri Jyrki Kataisen johtama uusi on tavannut tasavallan presidentti Tarja Halosen. Katainen kumarteli tervehdyspuheessaan moneen suuntaan, mutta otti tiukan linjan EU-politiikkaan.

Kataisen mukaan Euroopan unioni on Suomelle kansainvälisen yhteistyön vaikutuspaikka ja yhteisö, joka lisää Suomen hyvinvointia ja turvallisuutta. Suomi ei kuitenkaan aio jäädä EU-politiikassa isojen maiden tottelevaiseksi oppipojaksi.

– Eurooppa-politiikassa hallituksen linja on aktiivinen ja myönteinen, mutta määrätietoinen ja realistinen. Kansalaiset odottavat aivan oikeutetusti päätöksentekijöiltä avoimuutta ja perusteluja päätöksille.

Katainen otti avoimuuden, yhteistyön ja keskustelun esille puheessaan useaan otteeseen. Tietyt asiat pysyvät kuitenkin jatkossakin kabinettien suljettujen ovien takana.

– Viime vuosien aikana entistä suurempi avoimuus on tullut osaksi myös ulkopoliittista keskustelua ja päätöksentekoa. Jotkin asiat on silti edelleen pidettävä luottamuksellisina.

Puolueilla samat päätavoitteet

Vaikka hallitustie oli pitkä ja Kivinen, Katainen vakuutti puheessaan olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Hallituksen muodostamisprosessi osoitti, että suomalainen kansanvalta ja parlamentarismi toimivat haastavissakin tilanteissa. Myös sopimisen ja vastuunkantamisen kulttuuri on taas osoittanut toimivuutensa.

Kataisen mielestä sateenkaarihallituksen tavoitteet ovat loppujen lopuksi yhteneväiset.

– Hallituksen toimintaa ohjaavat kolme Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää kokonaisuutta löytyivät jo heti alussa: julkisen talouden vakauttaminen, kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen sekä köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen.

Kataisen mielestä julkisesta taloudesta huolehtiminen ja yhteiskunnan heikoista huolehtiminen eivät sulje toisiaan pois, koska vahva julkinen talous on hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden tae.

Tiukka ei rasismille

Kasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn lisäksi Katainen otti tiukasti kantaa suvaitsevaisuuden puolesta.

– Jokaisen kunnioittaminen ja avoimuus erilaisuutta kohtaan ovat suomalaisia hyveitä. Rasismille ja syrjinnälle ei pidä antaa tilaa.

Kataisen mukaan hallituksen tavoitteena on myös uudistaa Suomen ilmapiiriä entistä avoimemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Tässä yhteydessä hän otti jälleen esille aktiivisen ulkopolitiikan ja yhteistyön muiden kansakuntien ja kansojen kanssa.

___________________________________________

Aamulehti: Halonen kevensi tunnelmaa: ”Ministeriys on kuin rakkaus”

Tänään nimitetty uusi hallitus on käynyt perinteisellä tervehdyskäynnillä tasavallan presidentin luona Presidentinlinnassa. Halonen otti puheessaan tiukan kannan rasisimiin ja syrjintään, mutta kevensi tunnelmaa rakkauteen liittyvällä sutkauksella.

Pääministeri Jyrki Katainen johdatti presidentti Tarja Halosen eteen hallituksen, jonka ministereistä yli puolet on ensikertalaisia. Katainen on ensimmäinen kokoomuspääministeri kahteenkymmeneen vuoteen. Tervehdysrivistön levein hymy oli kuitenkin tuoreen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) kasvoilla.

Ennen uutta hallitusta jäähyväisensä presidentille esitti tänään eron saanut keskustan Mari Kiviniemen hallitus. Kiviniemi ehti olla pääministerinä tasan vuoden sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Matti Vanhanen erosi kesken kauden.

Kiviniemi totesi hallituksensa luoneen pohjaa uudelle nousulle ja olleen mukana kantamassa vastuuta, jottei Euroopassa syntyisi uutta lamaa.

Halonen tuomitsi rasismin ja syrjinnän

Niin ex-pääministeri Kiviniemi, Halonen kuin uusi pääministeri Katainenkin nostivat puheissaan esille huolen vihapuheen ja rasismin kasvusta.

– Olen ollut huolissani rasismin ja muukalaisvihamielisyyden kasvusta Suomessa. Voin ymmärtää pohjalla olevien ongelmien aiheuttavan huolta, mutta rasismi on väärä vastaus. Olen tyytyväinen, että hallitus sitoutuu työskentelemään määrätietoisesti tätä ilmiötä vastaan, Halonen sanoi.

Halosen mielestä vaaleissa esille noussut EU-kriittisyys on otettava vakavasti.

– On tärkeää, että viesti otetaan vakavasti. Avoimuus ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen ovat tärkeitä keinoja luottamuksen rakentamiseksi EU-politiikassa.

Halonen toi hyvin suorasti esille kantansa kielikiistaan. Hänen mielestään ruotsin aseman turvaaminen ei ole syrjimistä, vaan tasa-arvoa.

– Kansalaisten tasavertaisuutta korostaa myös hallituksenne linja kansalliskielistämme - suomesta ja ruotsista.

Halonen osoitti lopussa kuohuvia kilistellessä erityiset sanat uusille ministereille, joissa oli havaittavissa alkuhermostuneisuutta.

– Ministeriys on vähän kuin rakkaus: se tulee silloin, kun sitä vähiten odottaa.