perjantai 10. kesäkuuta 2011

YLE: Ulkomailta tulleet vapaaehtoiset työskentelevät turvapaikanhakijoiden keskuksessa

YLE Uutiset: Ulkomailta tulleet vapaaehtoiset työskentelevät turvapaikanhakijoiden keskuksessa 10.6.2011

Suomessa järjestetään vuosittain jopa kaksikymmentä kansainvälistä työleiriä. Tällä hetkellä ulkomailta tulleita vapaaehtoisia työskentelee alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Siuntiossa.

Yksitoista vapaaehtoista, jotka ovat tulleet eri maista, kuten Italiasta, Sveitsistä ja Japanista, osallistuvat Siuntion vastaanottokeskuksen kaksiviikkoiselle leirille. He järjestävät yhdessä kahden suomalaisen vetäjän kanssa ohjelmaa Siuntiossa turvapaikkaa odottaville lapsille ja nuorille.

- Vapaaehtoisleireillä edistetään kulttuurinvaihtoa. Koska leirin vetäjät ovat suomalaisia, yritettiin tänne saada lähtökohtaisesti osallistujia muista maista, jotta saataisiin leiristä mahdollisimman rikastuttava kokemus, kertoo Emmi Ruohonen, toinen leirin vetäjistä.

Suomessa järjestetään vuosittain lähes kaksikymmentä kansainvälistä työleiriä. Siuntion alaikäisten turvapaikanhakijoiden keskus järjestää leirin jo toista vuotta.

Vastaanottokeskuksessa ylläpidetään tavallista arkea

Monet Siuntion turvapaikanhakijoista ovat tulleet Suomen yksin. Lähes poikkeuksetta he ovat kokeneet kotimaassaan sodan tai konfliktin, ja matka kohti Eurooppaa ja Suomea on alkanut salakuljettajan vaarallisessa kyydissä. Turvapaikkapäätöstä odottaville rakennetaankin ensisijaisesti tavallista toimivaa arkea.

- Eilen meillä oli iltajuhlat, joissa leikittiin ja soitettiin, ja saimme hyvin yhteyttä lapsiin ja nuoriin. Illalla on tarkoitus lähteä rakentamaan jalkapallomaaleja ja vähän pelailemaan, Ruohonen kertoo.

Sveitsiläinen opiskelija Carmen Santana dos Santos tuli kaksiviikkoiselle leirille vapaaehtoiseksi, koska halusi tietää, miten vapaaehtoistyö käytännössä sujuu. Hänen mukaansa Suomen ja Sveitsin maahanmuuttopolitiikoissa on monia eroavaisuuksia. Esimerkiksi Suomessa vain muutama prosentti väestöstä on maahanmuuttajia, kun taas Sveitsissä he muodostavat 23 prosenttia väestöstä.

- Siinä on suuri ero. Suomen politiikassa on myös siirrytty oikealle, joten en pidä todennäköisenä, että maahanmuuttajia otettaisiin tänne ainakaan lisää. Sveitsissä puolestaan puhuttavat tällä hetkellä esimerkiksi Libyan pakolaiset, Santana miettii.

Suomen maahanmuuttajat toimivat esikuvina turvapaikanhakijoille

Vapaaehtoisleirille osallistuu myös Suomessa asuvia maahanmuuttajia. Yksi heistä on Tunisiasta Suomeen kotiutunut Hedi Boulifa.

- Halusin osallistua leirille, koska turvapaikanhakijoiden on hyvä nähdä ulkomaalaisen elävän ja työskentelevän Suomessa, suomalaisen vaimonsa ja yhteisten lasten kanssa asuva Boulifa kertoo.

Hedi Boulifan lisäksi iranilainen Azizeh Lotfallahi, joka sai Suomesta turvapaikan 1994, viettää kaksi viikkoa Siuntiossa.

- Suomessa katsotaan maahanmuuttajia ihmisinä. Ongelmat ratkaistaan jokaisen kohdalla erikseen. Haluan sanoa turvapaikanhakijoille, että heidän täytyy kestää prosessin läpi, ja että lopulta asiat kyllä ratkeavat, Lotfallahi sanoo.